Large-scale solutions of electromagnetics problems using the multilevel fast multipole algorithm and physical optics
Çok seviyeli hızlı çokkutup yöntemi ve fiziksel optik ile büyük ölçekli elektromanyetik problemlerin çözümleri
  1. Tez No: 388273
  2. Yazar: MERT HİDAYETOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER İLDAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Integral equations, multilevel fast multipole algorithm, physical optics, electromagnetic scattering, parallel computing, out-of-core method
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
İntegral denklemleri, Helmholtz tipi elektromanyetik problemlerin tam dalga (doğru) cözümlerini sağlamaktadır. Çok seviyeli hızlı ̧okkutup yöntemi (ÇSHCY) bu denklemleri numerik ortamda ayrıklaştırarak N bilinmeyenli bir denklemi O(N Log N) karmaşıklığında cözer. Büyük problemlerin çözülebilmesi için ÇSHCY dağınık bellek mimarilerinde paralelleştirilmiştir. Düşük karmaşıklığı ve paralelleştirilmesine rağmen, büyük geometriler içeren (dalga boyu cinsinden) ÇSHÇY çözümlerinin hesaplama gereksinimleri CPU zamanı ve bellek bakımından muazzam bir şekilde artmaktadır. Bu tez büyük ölçekli problemlerin daha az hesaplama gereksinimi ile çözülebilmesi için hesaplamalı ve teorik yöntemler sunmaktadır. Bir yöntem büyük verilerin saklanması için disk alanını kullanarak bellek gereksinimini düşüren dışarı yazma uygulamasıdır. Ek olarak, bellek darboğazlarını aşabilmek için önişlemeyi paralelleştiren bir strateji sunumulştur. Başka bir teknik olan MPI+OpenMP paralelizasyonu dağınık bellek ve paylaşımlı bellek düzenlerini birlikte kullanarak yüksek işlem/işlemcik sayılarnda etkin paralelleştirme sağlar. Ayrıca tez, dışarı yazma yönteminin MPI+OpenMP paralelizasyonu ile birlikte kullanılmasını da kapsar. Uygulanan yöntemlerle 2 TB bellek kullanılarak 1.3 milyara kadar bilinmeyen içeren problemlerin tam dalga çözümleri sağlanmıştır. Bir yüksek frekans yaklaşımı olan fiziksel optik, saçılım problemlerinin hızlı çözümlerini O(N) karmaşıklığında yaklaşık olarak sağlar. Yaklaşık ve hızlı cözümler için bir paralel fiziksel optik algoritması sunulmuştur. Son olarak, integral denklemlerini ve fiziksel optiği hibrit olarak kullanan bir çözüm yöntemi tanıtılmıştır. Anahtar s¨ozc¨ukler : ˙Integral denklemleri, ¸cok seviyeli hızlı ¸cokkutup y¨ontemi, fiziksel optik, elektromanyetik sa¸cılım, paralel hesaplama, dı¸sarı yazma y¨ontemi.
Özet (Çeviri)
Integral equations provide full-wave (accurate) solutions of Helmholtz-type electromagnetics problems. The multilevel fast multipole algorithm (MLFMA) discretizes the equations and solves them numerically with O(N Log N) complexity, where N is the number of unknowns. For solving large-scale problems, MLFMA is parallelized on distributed-memory architectures. Despite the low complexity and parallelization, the computational requirements of MLFMA solutions grow immensely in terms of CPU time and memory when extremely-large geometries (in wavelengths) are involved. The thesis provides computational and theoretical techniques for solving large-scale electromagnetics problems with lower computational requirements. One technique is the out-of-core implementation for reducing the required memory via employing disk space for storing large data. Additionally, a pre-processing parallelization strategy, which eliminates memory bottlenecks, is presented. Another technique, MPI+OpenMP parallelization, uses distributed-memory and shared-memory schemes together in order to maintain the parallelization efficiency with high number of processes/threads. The thesis also includes the out-of-core implementation in conjunction with the MPI+OpenMP parallelization. With the applied techniques, full-wave solutions involving up to 1.3 billion unknowns are achieved with 2 TB memory. Physical optics is a high-frequency approximation, which provides fast solutions of scattering problems with O(N) complexity. A parallel physical optics algorithm is presented in order to achieve fast and approximate solutions. Finally, a hybrid integral-equation and physical-optics solution methodology is introduced.