A simulation optimization for breast cancer screening in Turkey
Türkiye'de meme kanseri taraması için simulasyon optimizasyonu
  1. Tez No: 388274
  2. Yazar: DİLEK KEYF
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ÇAVUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, simulated annealing, simulasyon optimizasyonu, tarama politikası, Breast cancer, simulated annealing, simulation optimization, screening policy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Meme kanseri dünyada kadınlar arasında en yaygın kanser tipidir. 2007 ile 2012 yılları arasında 6,3 milyon kadına meme kanseri teşhisi konmuştur. Kadınlarda görülen kanserin %25'ini meme kanseri oluşturmaktadır. Erken teşhis, hayatta kalmak için büyük bir öneme sahiptir. Mamografi taraması, meme kanseri kaynaklı ölümleri azaltabildiği kanıtlanan tek tarama yöntemidir. Mamografi taraması bu açıdan çok yararlıdır; ancak pahalıdır, yaşam kalitesini düşürebilir ve yanlış pozitif sonuçlar çıkarabilir. Bunlardan dolayı etkin bir tarama politikası önermek önem taşımaktadır. Tarama politikası başlangıç yaşı, bitiş yaşı ve bu iki yaş arası tarama sıklığından oluşmaktadır. Bu çalışma Ada'nın Meme Kanseri Simülasyon Modeli'ni Simulated Annealing ile optimize etmeyi amaçlamaktadır. Bu simülasyon modeli 1980 doğumlu Türk kadınlarının ömürleri boyunca çalışır. Çalışmanın hedefi Türk kadınları için kazanılan yılları ve maliyeti göz önüne alarak en iyi veya en iyiye yakın tarama politikaları elde etmektir. Bir diğer hedef ise, farklı politika değişkenlerinin kombinasyonlarının etkinlik açısından göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common cancer type among women in the world. 6.3 million women were diagnosed with breast cancer between 2007 - 2012 and 25% of cancers in women are breast cancer. Early diagnosis and early detection has an important role in survival from breast cancer. Mammographic screening is proved to be the only screening method that can reduce breast cancer mortality. Even though mammographic screening has this significant benefit, it is expensive and it can decrease life quality and it can generate false positive results. As a consequence, recommending an effective and cost-efficient mammographic screening policy in terms of starting and ending ages and screening frequencies has high importance. This study aims to optimize Ada's Breast Cancer Simulation Model using Simulated Annealing. This model was run for Turkish women born in 1980 during their lifetime. The purpose of this study is to obtain an optimal or near optimal policy in terms of life years gained and cost for Turkish women. This study also aims to demonstrate the outcomes in terms of effectiveness and cost when different combinations of policy variables are used.