Amonyum sülfat'ın Uludağ Kurbağası (Rana macrocnemis) larvaları üzerindeki akut toksikolojik, morfolojik ve histopatolojik etkileri
Acute toxicologic, morphological and histopatological effects of ammonium sulphate on the larval development of Rana macrocnemis
  1. Tez No: 388279
  2. Yazar: BÜŞRA KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAYAT ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Amonyum sülfat, Rana macrocnemis, akut etkiler, histopatoloji, geliĢim, Ammonium sulfate, Rana macrocnemis, acute effects, histopatological, developmen
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada Mayıs 2013 tarihinde Rize-Ovit Dağı mevkiinden (2695 m) toplanan Rana macrocnemis (Uludağ kurbağası) türüne ait yumurtalardan elde edilen Gosner 25. evredeki larvalara değişik konsantrasyonlarda (0, 50, 75, 100, 150, 250, 500 mg/L) 4 gün boyunca uygulanan amonyum sülfat tarım gübresinin morfolojik ve histopatolojik etkileri incelenmiştir. Amonyum sülfatın LC50 değeri 436.623 mg/L olarak hesaplanmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda boy ve ağırlık bakımından gruplar arasında önemli farklılıklar gözlenmiştir. Ayrıca amonyum sülfat tarım gübresinin Rana macrocnemis larvalarını davranışsal ve fizyolojik olarak olumsuz yönde etkilediği, konsantrasyon miktarı arttıkça beslenme oranının azaldığı hatta beslenmenin olmadığı, yüzmede yavaşlama, ters yüzme, ölüm, pigment kaybı, ödem birikimi olaylarının arttığı görülmüştür. Ayrıca histopatolojik olarak incelenen mide, karaciğer ve bağırsak kesitlerinde epitel dejenerasyonu ve dökülmeleri, vakuolizasyon, ödem, pigmentasyon, nekrosis ve bağ doku artışı ve dilatasyonun ortalama görülme yüzdelerinin konsantrasyon miktarına bağlı olarak arttığı gözlenmiştir. Sonuç olarak 96 saatlik akut deney sonunda; amonyum sülfat'ın Rana macrocnemis larvaları üzerindeki morfolojik, davranışsal, histopatolojik ve akut toksikolojik etkileri ilk defa açığa çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, morphological and histological effects of applied agricultural fertilizer ammonium sulfate in different concentrations (0, 50, 75, 100, 150, 250, 500 mg / L) on the larvae in stage Gosner 25 obtained from eggs of Rana macrocnemis (Uludağ frog) for 4 days collected from Rize-Ovit Dağı on May 2013 were examined. The LC50 value of the ammonium sulfate was calculated as 436 623 mg / L. Significant differences were observed between the groups in terms of height and weight in the statistical analysis. Additionally, it was observed that agricultural fertilizer of ammonium sulfate effects Rana macrocnemis larvae behavioral and physiological adversely, the feed rate was decreases by the concentration increases, even where there is no feeding, slow swimming, reverse swimming, death, pigment loss, and increase of edema accumulation. In addition, epithelial degeneration and loss, vacuolization, edema, pigmentation, necrosis and increased connective tissue and the average percentage seen of dilatation was observed during the histopathological examination of the stomach, liver and intestinal sections depending on the amount and concentration of the fertilizer. As a result, at the end of 96-hours acute experiments; the morphological, behavioral, histopathological and acute toxicological effects of the agricultural fertilizer ammonium sulfate on larvae of Rana macrocnemis were revealed for the first time.