Mikroark Oksidasyon metodu ile alüminyum levha üzerine geliştirilen alumına kaplamaların küçük ev aletleri üzerine uygulanması ve karakterizasyonu
Microarc Oxidation alumina and aluminium sheet on the application of small home appliances of coating and characterization
- Tez No: 388294
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikro Ark Oksidasyon, Küçük Ev Aletleri, İnce Film Kaplama, Ütü Tabanı, Micro Arc Oxidation, Thin Film Coating, Small Appliance, Stream Iron, Soleplate
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalıĢma da MAO metodu ile küçük ev aletlerinin komponentlerine yeni fonksiyonlar kazandırılması amaçlanmıĢtır. Bu amaç doğrultusunda alümina çözeltisi ile elektrikli buharlı el ütülerinin ütüleme yüzeyleri olan tabanları MAO metodu ile kaplanmıĢtır. Elde edilen kaplamaların kalınlıkları, yüzey pürüzlülükleri, adezyon dayanımları, sertlikleri kaplama süresine bağlı olarak incelenmiĢtir. Kaplamaların ütülerdeki davranıĢlarını anlamak için çeĢitli sıcaklık ölçümleri alınmıĢ, bu ölçümler termal kamera görüntüleri ile desteklenmiĢtir. Yapılan kaplamaların XRD ile malzeme karakterizasyonu yapılmıĢ; SEM ile yüzey ve kesitteki kaplamanın özellikleri değerlendirilmiĢtir. Son olarak incelemelerimizin sonuçları değerlendirilerek MAO metodunun ütü tabanlarındaki kullanımının muadil diğer kaplamalara olan avantajları açıklanmıĢtır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is figure add new functions for small appliances by MAO method. For this aim, electric stream iron surfaces were covered by solution of alumina with MAO method. Thickness, surface roughness, adhesion strength and hardness of the surface was investigated by dependable coating time. To investigate the behavior of the coatings, measurements were done by various temperature. These measurements were supported by thermal camera images. Material characterization was done by XRD; properties of coating's surface and cross-section areas were analyzed by SEM. Finally, results were exanimated and the advantages of MAO method on iron surface was described and compared with equivalent coatings.