Sosyal ve kültürel değişimler açısından doğurduğu sonuçlar itibariyle Lozan mübadelesi: Nevşehir örneği
The consequences of Lozan exchange regarding the social and cultural changes: The example of Nevşehir
- Tez No: 388329
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mübadele, Sosyo-kültürel değişim, Nevşehir, Lozan Exchange, Social and Cultural Changes, Nevşehir
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tez, Lozan Mübadelesi ile Türkiye'ye gelen ve Nevşehir bölgesine yerleşen mübadillerin geldikleri yöre ve yerleştirildikleri Nevşehir bölgesi arasındaki üretim ekonomisi, coğrafi yapı sahip oldukları örf adet, gelenek ve görenek paralelinde sosyal ve kültürel olarak dönüşümlerini konu almaktadır. Bu paralelde tez, Nevşehir bölgesinde yaşayan ve mübadele ile gelmiş olan ilk nesil mübadillerin çocuk ve torunlarının Nevşehir bölgesindeki yöre halkı ile yaşadıkları olaylar, kültürel ve toplumsal ilişkilerin ilk gelindiği dönem nasıl olduğu zaman içerisinde nasıl bir dönüşüm yaşadığı ve bugün de dahil olmak üzere yakın dönemde nasıl bir ilişki ağı oluştuğu ve bu değişimin analizi amaçlanmıştır. Tez, zorunlu bir göç olarak ikili anlaşma üzerinden Yunanistan ve Türkiye arasında yaşanan Lozan mübadelesi ile alınan kararın neticesinin ve yansımalarının bugün bile görüldüğü, bir çok ailenin hayatında geri dönüşü olmayan bir dönüşüm olduğu sonucuna varılmaktadır ve bunun Nevşehir'deki örneği yaşananlar üzerinden ifade edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is about evaluating the social and cultural changes of the region of Nevşehir through analyzing the economy of production, geographical differences, customs and traditions of the region where the people left and the region of Nevşehir they selled. The populated regions has 3 generations of the people who were forced to immigrate. Regarding this thesis aims to evaluate the cultural and social relations of 3 immigrant generations in Nevşehir region with the local people of its society. By comparing from the first exchange in 1923 and its effects on both side- the immigrants and the local people- and to Today's integrated society of the regions. The forced migration in 1923 was historical and traumatic fact that changed the entire life of the people who left their“homeland”and built a new life in their“native land”. The change needs to be shown and this is the main argument of this thesis.