Türkiye'de kamu ve özel televizyon kanallarında haber üretim süreçlerinin işleyişi
Functioning of the news production process in private and public tv channels in Turkey
- Tez No: 388328
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN GÖRGÜN BARAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Haber üretim süreci, Yapı-fail, Neo-liberalizm, Yeni kapitalizm, Sansür, Pierre Bourdieu, News Production Process, Structure-agency, Neo-liberalism, New Capitalism, Censorship, Pierre Bourdieu
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Medya günümüzde hem ekonomik hem de siyasi alanın tahakkümü altındadır. Türkiye örneğinde bu durum son on yıl içinde siyasi alanın lehine değişmiştir. Medyaya uygulanan baskı özellikle haber medyası üzerinden görülebilmektedir. Habere uygulanan sansür haberin üretim sürecinde başlamaktadır. Böylece baskı ile birlikte sansür ve otosansür de haber medyası içerisinde içselleştirilmeye başlanmıştır. Medya göreli özerkliğini yitirmiştir. Bu tezin amacı da, Türkiye'de hem kamu hem de özel televizyon kanallarında haber üretim süreçlerinin işleyişine sosyolojik bir açıdan yaklaşmak ve bu işleyişi yapı-fail ikiliğini aşarak analiz etmektir. Bu doğrultuda haber üretim sürecinin işleyişindeki sorunların, ortaya konan bir kültürel ürün olarak haberi nasıl etkilediği ve bu etkinin neo-liberal yapı içerisinde bir fail olarak haberci üzerinden nasıl işlediği Bourdieu'nün alan teorisinden destekle incelenmiştir. Bu bağlamda Türkiye'de kamu ve özel televizyon kanallarında çalışan yirmi üç haberciyle derinlemesine görüşmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The media is under the domination of economic and political fields. In Turkey experience, this situation has changed in favor of the political field in the last decade. Pressure on the media in particularly can be seen through the news media. The censorship begins to in the news production process. Thus, together with the pressure, censorship and self-censorship has been internalized in the news media. The media has lost its relative autonomy. The aim of this thesis, in both of the public and private television channels news production process in Turkey it has to be approached from a sociological perspective and analyze this process with overcoming to structure and agency dualism. Accordance with this aim, problems in the functioning of the news production process how affected to the news as a cultural product and how it affects the impact of the neo-liberal structure on the journalist as an actor, was examined support from Bourdieu's field theory. In this context, in-depth interviews were conducted with twenty-three journalists who working in the public and private television channels in Turkey.