Türkiye'de doğrudan yabancı yatırımlar ile ihracat ve ithalat arasındaki nedensellik
The causal relationship among foreign direct investment, export and import in Turkey
- Tez No: 388378
- Danışmanlar: PROF. DR. RAHMİ YAMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırımlar, İhracat, İthalat, Nedensellik, Foreign Direct Investment, Export, Import, Causality
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Doğrudan yabancı yatırımların kalkınma üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle gelişmekte olan ülkeler daha fazla doğrudan yabancı yatırım çekmek için rekabet etmektedirler. Gelişmekte olan ülkelerden biri olan Türkiye uyguladığı politikalarla yatırımları çekmeyi amaçlarken, yatırımcılar ise bu durumdan faydalanarak kendi hedeflerine ulaşmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada, yatırımcıların davranışları dikkate alınarak ihracat ve ithalatın doğrudan yabancı yatırımlara neden olup olmadığının açıklanması amacıyla, 2007 ve 2014 yılları arasında Türkiye'de doğrudan yabancı yatırımlar ile ihracat ve ithalat arasındaki nedensellik Toda – Yamamoto Nedensellik Analizi yaklaşımıyla incelenmiştir. Çalışma sonucunda, Türkiye'de ithalattan doğrudan yabancı yatırımlara doğru ve ihracattan doğrudan yabancı yatırımlara doğru nedensellik ilişkisi olduğu saptanmıştır. Buna ek olarak çalışmada, doğrudan yabancı yatırımlardan ithalata doğru herhangi bir nedensellik ilişkisine rastlanılmazken, doğrudan yabancı yatırımlardan ihracata doğru nedensellik ilişkisi bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to the positive effects on the development, developing countries compete to attract more foreign direct investment. Turkey is one of the developing countries, which aims to attract investment with the policies implemented, when investors are taking advantage of the situation and aim to achieve their goals. This study, by considering the behavior of investors, is to examined the casual relationships among foreign direct investment, export and import in Turkey, between the years 2007 – 2014 by Toda – Yamamoto Causality approach. As a result of the study, there is a causality from export to foreign direct investment and from import to foreign direct investment in Turkey. In addition, the study concluded that while there is no causality from foreign direct investment to import, there is a causality from foreign direct investment to export.