Acil servise başvuran açık el yaralanmalarının retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective inspection of the patients with open wound hand trauma that admitted to the emergency department
  1. Tez No: 388414
  2. Yazar: İSA GÖKHAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER TOMRUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, el yaralanması, iş kazaları, yaralanma, Emergency department, hand trauma, trauma, workplace accidents
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Acil Servise Başvuran Açık El Yaralanmalarının Retrospektif Olarak İncelenmesi Yaralanma nedeni ile acil servislere başvuran hastaların büyük bir bölümünde el yaralanması tespit edilmektedir. Çalışmadaki amaç acil servisimize açık el yaralanması ile başvuran hastaların etiyolojilerini, demografik özelliklerini, klinik bulgularını ve sonuçlarını ortaya koymak ve buradan hareketle ileride uygulanması muhtemel bir önleyici program için ışık tutacak ve acil servis yapılanması için ön model oluşturabilecek verilerin elde edilmesidir. Çalışmaya 01.01.2010- 31.12.2013 tarihleri arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis'ine izole açık el travması ile başvuran 1180 hasta alınmıştır. El dışı organ yaralanması olanlar, major travmalı hastalar ve açık yaralanması olmayan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Hasta verileri“Açık El Yaralanmalı Hastaların Değerlendirilmesi Formu”kullanılarak toplanmıştır. Çalışmaya alınan 1180 hastanın yaş ortalaması 32,47±18,51'dir (0-86 yaş). Başvuran hastaların 889'unu (%75,3) erkekler, 291'ini (%24,7) ise kadınlar oluşturmaktadır. El travmalarının meydana geldiği günler incelendiğinde en fazla travmanın 185 hasta (%15,7) ile cuma gününde olduğu görülmüştür. En sık yaralanan meslek grubunun 103 olgu (%8,7) ile kereste-ahşap işinde çalışanlar olduğu saptanmıştır. Başvuruların en sık nedeni 699 olgu (%59,2) ile ev kazaları olup 248'inde (%21) ikinci parmak yaralanması tespit edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların 476'sı (%40,3) yüzeyel yaralanma nedeniyle başvurmuştur. Olguların 488'i (%41,4) primer sütüre edilmiş ve 731 hasta (%61,9) plastik ile konsülte edilmiştir. Sonuç olarak acil servise el travması ile başvuran hastaların büyük bir kısmını çalışan, genç erkek hastalar oluşturmaktadır. İncelenen hastalardaki yaralanmaların çoğu dikkatsizlik, yetersiz mesleki eğitim ve yetersiz iş güvenliğinden kaynaklanmakta olup gerekli basit tedbirlerin alınması ve mesleki eğitim programlarının yaygınlaştırılması ile bu yaralanmaların önüne geçilebilir.
Özet (Çeviri)
Retrospective Inspection of The Patients With Open Wound Hand Trauma That Admitted to The Emergency Department Hand injury is determined in the majority of patients admit to emergency departments with injuries. Objective of the our study is to determine etiology, demographic characteristics and the clinical findings of patients presenting with an open hand injuries to our emergency department and the enlightment of the collected data to create a patient profile for practicable preventive programs and to setup preliminary models for emergency departments. In our study we enrolled 1180 patiens with isolated open wound hand trauma that admitted to Suleyman Demirel University Medical Faculty Department of Emergency at the dates between 01.01.2010 - 31.12.2013. Major trauma patients, multiple trauma patiens and patients without open wound hand trauma were excluded from the study. Patients data were collected with“Form for the Evaluation of Patients with Open Wound Hand Trauma”. The mean age was 32.47 ± 18.51 (0-86 ages) in the study for the total of 1180 patients that enrolled. 889 (75.3%) of the patients were males and 291 (24.7%) of the patients were females. Most of the patients with the open hand trauma admitted to emergency service on friday with 185 (15.7%) patients. The most frequently injured patiens profession was found the lumber - timber business with 103 (8.7%). Patients most common causes of hand trauma that admitted to emergency service were household accidents with 699 (59.2%) patients and the most common injured finger was second finger (21%). 476 (40.3%) patients were admitted with superficial injuries. 488 (41.4%) of the patients were primarily sutured and 731 (61.9%) patients were consulted with plastic surgery. As a result, a large part of patients with hand trauma admitted to the emergency department constitutes young male working patients. Most of the injuries of the patients is due to carelessness, inadequate training and lack of job security. these injuries can be prevented by taking simple necessary precautions and the encouragement of vocational education and training programs.