Huzurevinde kalan yaşlılara uygulanan 12 haftalık sportif rekreasyon programının bazı antropometrik ve fizyolojik parametrelere etkisinin incelenmesi
Researching the effects of the twelve weeks sporting recreational activities of old people who stay at a. rest home on some anthropometric appropriateness and physiologic parameters
- Tez No: 388512
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Rekreasyon, Antropometrik, Fizyolojik Ölçümü, Elderliness, Recreation, Anthropometric, Physiological Measurement
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmanın amacı; huzurevinde kalan yaşlı bireylerin 12 haftalık rekreasyonel faaliyetlerinin sonucunda meydana gelen fiziksel-fizyolojik özellikleri ile kuvvet ve vücut yağ yüzdelerinin belirlenmesidir. Bu araştırmanın evrenini huzurevinde kalan yaşlı bireyler oluştururken, örneklemini ise Etimesgut Belediyesi Huzurevinde ikamet eden 62 yaşlı birey oluşturdu. Çalışmaya 32 kadın ve 30 erkek gönüllü olarak katıldı. Ölçümlere katılan huzurevinde kalan yaşlı bireylerin rekreasyonel aktivite programlarına bağlı olarak fizyolojik (yağ ölçümleri, sistolik-diastolik kan basıncı, kalp atım sayısı, dikey sıçrama, esneklik, sağ-sol pençe kuvveti) ve fiziksel ( boy, kilo) parametreleri karşılaştırılmıştır. Araştırmaya katılan yaşlı bireylerin demografik özellikleri Etimesgut Belediyesi'nden alınan izinle değerlendirilmiştir. Yaşlı bireylerden demografik özellikler olarak adı soyadı, cinsiyeti, doğum tarihi, doğum yeri, antropometrik özellikler olarak boyu, kilosu, yağ ölçümleri (biceps, triceps, calf, abdominal, subscapula, subrailiac), fizyolojik özelliklerden sistolik-diastolik kan basıncı, dikey sıçrama, kalp atım sayısı, esneklik, sağ-sol pençe kuvveti ölçümleri alınmıştır. Ölçümlerde 10 g/sg m basınç sağlayan Holtain marka skinfold, 0,1 kg olan ağırlık koluna sahip terazi, hassaslık derecesi 0,1 cm olan bükülebilir elastik olmayan 7mm. Genişliğinde mezura, Takei El Dinamometre (Handgrip) kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 17,00 programıyyla iki grup arasındaki farklılıkları belirlemede a=0,05 anlamlılık düzeyinde bağımsız iki grup için t-testi uygulandı. Sonuçların anlamlılık derecesi p0,05, fizyolojik p>0,05 ve vücut yağ yüzdeleri arasında p>0,05 önemli farklar olmadığını gösterdi. Bazı ölçümler arasında fark bulunmamış olsa dahi rekreasyonel aktivitelerin yaşlı bireylerde fiziksel-fizyolojik ve vücut yağ yüzdeleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı olmadığını, fakat rekreasyonel aktivitelere katılan bireylerin fiziksel, fizyolojik ve vücut yağ yüzdeleri üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the physical-physiological characteristics and percentage of body fat of old people staying at rest home in consequence of twelve weeks recreational activities. Subject group (16 women, 15 men) who want to join recreational activities between 20 th December 2012 and 14 th March 2013 with control group(16 women , 15 men ) who don't want to join recreational activities staying at rest home compose this study.62 old people was settled as a study group including 16 women and 15 men in subject group and 16 women ,15 men in control group. Physiological (fat measurements, systolic and diastolic blood pressure, heart rate, vertical jump, flexibility, right-left hand grip strength) and physical (height, weight) parameters of old people who joined the measurements were compared by depending the recreational activity programs of them. The demographic characteristics of the old people were evaluated with the permission of the Etimesgut Municipality. As demographic characteristics name, surname, gender, date of birth, place of birth, occupation, as anthropometric characteristics height, weight, fat measurement, physiological features systolic and diastolic blood pressure, vertical jump, heart rate, flexibility, right-left hand grip strength measurements was taken from old people. In the measurements a skinfold (Holtain) that provides 10 g / m sg pressure, a scale having a weight of 0.1 kg arm, a tape measure having 0.1C degree of precision and inelastic flexible 7 mm. wide and Takei Handgrip were used. T-test was performed to determine the differences between the two groups at a significance level a = 0.05, for two independent groups with the SPSS 17.00 program. The test results showed that there was no significance difference between physical p> 0.05, Physiological p> 0.05, and Body Fat Percentage of p> 0.05 of the old people who joined to the recreational activities and who didn't. Even if there were no differences between some measurements, recreational activities are not statistically significant for the old people on physical-physiological and body fat percentage but it indicates that recreational activities have a positive effect on physical, physiological and body fat percentages of old people who joined.