Kamu ve özel spor merkezlerine devam eden üyelerin hizmet kalitesine yönelik algı ve beklenti düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of the perception of service quality levels, who ongoing members of the public and private fitness center
  1. Tez No: 388514
  2. Yazar: EYÜP ACAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL BİŞĞİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Kalitesi, Beklenti, Algı, Quality of Service, Expectations, Perceptions
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı Kamu ve Özel spor merkezlerine devam eden üyelerin hizmet kalitesine yönelik algı ve beklenti düzeylerinin karşılaştırılmasıdır. Araştırmanın evrenini, Kütahya ilinde faaliyet gösteren Kamu ve Özel spor merkezleri üyeleri oluştururken örneklemini ise aynı ilde faaliyet gösteren 4 özel spor merkezine devam eden (n=224) üye ile kamuya ait 4 spor merkezine giden (n=224) olmak üzere toplam 448 üye oluşturmaktadır. Spor merkezlerinden yararlanan kişilerin hizmet kalitesine yönelik algı düzeylerini araştırmak, tespit etmek ve bazı demografik özelliklere göre hizmet beklentilerinin farklılık gösterip göstermediğini incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Lam, Zhang ve Jensen (2005),tarafından geliştirilen; Gürbüz, Koçak ve Lam (2005) tarafından da Türkiye'de geçerlik-güvenirlik çalışması yapılan SQAS (Service Quality Assessment Scale) hizmet kalitesi ölçeği kullanıldı. Verilerin istatiksel analizinde önce verilerin normal dağılıp dağılmadıkları kontrol edilmiştir. İkili grupların karşılaştırılmasında (Independent Samples) T testi, çoklu grupların karşılaştırılmasında One-Way ANOVA testi kullanılmıştır (Karagöz ve Ekici 2004). Çoklu gruplarda anlamlılığın hangi gruplar arasında olduğunun belirlenmesi için Tukey HSD testi kullanılmıştır. Kamuya ait spor merkezlerinde farklı değişkenler ( yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, spor merkezine katılım süresi, spor merkezine katılım amacı) ile hizmet kalitesi algı-beklenti puanları arasında a=0.05 anlamlılık düzeyinde bir farka rastlanılmamıştır. Özel spor merkezlerinde farklı değişkenler (yaş, cinsiyet, medeni durum eğitim düzeyi, spor merkezine katılım süresi, spor merkezine katılım amacı) ile yaptığımız testler ise, beklenen ve algılanan hizmet puanı arasında, medeni durum değişkeni (evli ve bekâr bireyler) ve eğitim düzeyleri değişkeni arasında a=0.05 anlamlılık düzeyinde (p:0,027) bir fark tespit edilmiştir. Sonuç olarak kamu ve özel spor merkezlerinde spor yapan bireylerin hizmet kalitesi puanları karşılaştırılmış ve istatistiksel olarak algılanan hizmet puanları arasında a=0.05 düzeyinde anlamlılık saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study, Comparison of the Service Quality Perception Levels, who ongoing Members of the Public and Private Fitness Center. The research of universe, which are members of creating active public and private fitness center in Kütahya, if the sampling of four private fitness centre shows active participation with the number of (n=224) registration in respect to four public fitness centre the total number of registration are (n=224) out of 448 registiration. According to the research of the perceptional level and some Demographic features diffrerences to show or not to show the service expectitions of people getting benefits from fitness centres. Developed by Lam,Zhang and Jensen (2005) ,conducted validity and reliability study SQAS (Service Quality Assessment Scale) in Turkey by Gürbüz,Koçak and Lam (2005) were used service quality scale. Statistical analysis of the data disperses normally before they have been checked. For comparing binary groups the Independent Samples Test were used, for comparing multiple groups the One way ANOVA were used. (Karagöz and Ekici 2004). Tukey HSD test was used to determine that in which groups the signifance took place between the multiple groups. In relating to public sport centre different variables are;( age, gender,marital status, level of education, duration of the participation in fitness centre, aim of the participation in fitness centre) with service quality between perception and expentation scores (0=0.5) there were no differences in significance found. In relating to the private fitness centre different variables are ( age,gender,marital status, level of education, duration of participation in fitness centre,aim of the participation), if doing these tests the points between expected and perceived service , between variable of marital status (single and married) and between variable of educational level a=0.05 has been identified the difference of (p:0.027). As a result, service quality points were compared between public and private fitness centres and statistically the service point perceived the significance level a=0.05