Kronik otitis medialı olguların işitme restorasyonlarında; perikondrium-kartilaj greftli torp şaft ucuna, perikondrium kartilaj greft ilavesinin işitme sonuçları üzerine etkisi
In hearing restoration of patients with chronic otitis media, the effect of adding pericondrium-cartilage grafts to the shaft tip of pericodrium-cartilage grafting torp on hearing results
- Tez No: 388604
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN ÜÇÜNCÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: TORP, Şaft ucuna kartilaj greft, TORP, cartilage grafts to the shaft end
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Özellikle kolesteatomalı Kronik Otitis Media (KOM) başta olmak üzere timpanosklerozis ve ileri otoskleroz gibi vakalarda kemikcik harabiyeti oluşmaktadır. Kemikçik harabiyeti olan hastalarda oluşan iletim tipi işitme kaybının tedavisi ossiküloplasti yöntemleri ile yapılabilmektedir. Hastanın kendi kemikçikleri ile rekonstrüksiyon sağlanamadığı durumda diğer bir seçenek olan total ossiküler replasman protezi (TORP) veya parsiyel ossiküler replasman protezi (PORP) kullanılmaktadır. Bizim bu çalışmadaki amacımız; TORP şaft ucuna konan pabuç greftin işitme sonuçlarına olumlu etkisi olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmamıza primer patolojisi KOM olan ve ameliyatta timpanomastoidektomi ve TORP kullanılarak kemikcik zincir onarımı yapılan yaşları 12 ile 68 arasında değişen 88 vaka dahil edildi. 46 vaka kolesteatomlu KOM, 42 vaka timpanosklerozun eşlik ettiği KOM'dır. Hastalar iki gruba ayrıldı. Grup 1 (kontrol grubu)'e timpanomastoidektomi ve perikondrium-kartilaj kompozit şapka greftli TORP kullanılarak kemikcik zincir rekonstrüksiyonu yapılan 32 vaka, grup 2 (çalışma grubu)'ye timpanomastoidektomi ve perikondrium-kartilaj kompozit şapka grefte ilave olarak pabuç greftli TORP kullanılarak kemikcik zincir rekonstrüksiyonu yapılan 56 vaka dahil edildi. Hastalara operasyondan en az 1 ay önce odyogram yapılarak 500 , 1000, 2000, 3000 Hz. deki hava ve kemik saf ses ortalamaları elde edildi. Her iki gruptaki hastalar postoperatif 3 ay, 6 ay ve 12. ayda otoskopik muayene ve saf ton odyogram yapılarak karşılaştırıldı. Çalışma ve kontrol grupları arasında preop ve postop 3, 6, 12. aylardaki hava kemik aralığı (HKA) ölçüm değerleri karşılaştırma yapıldığında işitme başarısında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Çalışma grubunda 3 (%5,3) hasta, kontrol grubunda 4 (%12.5) hastada protezde kayma izlendi. Her iki gruptaki hastaların postoperatif 12. aydaki işitme başarısında postoperatif 3. aydaki işitme başarısına göre istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi.
Özet (Çeviri)
Especially cholesteatoma and chronic otitis media (COM) is composed ossicular destruction and advanced otosclerosis, particularly in cases such as tympanosclerosis. Transmission occurs in patients with type of injury ossicular treatment of hearing loss can be made by methods ossiculoplasty. The patient in the case of reconstruction can not be achieved with their bones are another option that total ossicular replacement prosthesis (TORP) or partial ossicular replacement prosthesis (PORP) is used. Our purpose in this study; TORP put the shoe on the shaft end of the graft hearing to investigate whether the result is a positive effect. In our study, the primary pathology and surgery COM tympanomastoidectomy and ossicular chains made repairs using TORP ages ranging from 88 patients were included between 12 and 68. 46 cases of cholesteatoma COM, 42 cases are accompanied tympanosclerosis of coal. Patients were divided into two groups. Group 1 (control group) to tympanomastoidectomy and greater depth of penetration-cartilage composite hat graft made ossicular chain reconstruction using TORP 32 patients in group 2 (study group) had tympanomastoidectomy and greater depth of penetration-cartilage composite hat graft in addition to shoe graft ossicular chain reconstruction using TORP made 56 cases were included. At least 1 month before the operation the patient audiogram made 500, 1000, 2000, 3000 Hz. until pure tone air and bone averages were obtained. Both groups of patients with postoperative 3 months, 6 months and 12 months were compared otoscopic examination and pure tone audiogram done. Preoperative and postoperative between the study and control groups at 3, 6, 12 months after the hearing in the air-bone gap (ABG) of success in comparison the measured values were not statistically significant (p> 0.05). In the study group 3 (5.3%) patients, in the control group 4 (12.5%) was observed in patients with dentures slipping. 12. months postoperatively in both groups of patients according to the hearing, the hearing success was no statistically significant difference at 3. months postoperatively.