Cep telefonu (900 ve 1800 MHZ) ve kablosuz internetin (2450 MHZ) ratlardaki reprodüktif kapasiteye, fetus ve yavru gelişimine etkisi
Mobile phone (900 and 1800 MHZ) and wireless internet (2450 MHZ) reproductive capacity in rats, developmental effects on the fetus and offspring.
- Tez No: 388751
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OKAN ÖZKAYA, PROF. DR. MUSTAFA NAZIROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Antioksidanlar, Uterus, Prolaktin, Gebelik, Cep Telefonu, Wi-Fi, Antioxidants, Uterus, Prolactin, Pregnancy, Mobile phone, Wi-Fi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Yüksek yoğunluktaki elektromanyetik dalgalara maruziyet, steroid hormonlara ve uterusun antioksidan değerlerinde zararlı etkilere neden olabildiği gibi termal etkilenme yoluyla önemli oksidan değişikliklere yol açabilir. Bu çalışma, cep telefonu (900 ve 1800 MHz) ve Wi-Fi (2450 MHz) gibi elektromanyetik radyasyonun (EMR) uterus üzerindeki oksidatif stres etkilerinin yanı sıra reprodüktif hormon seviyelerine bakıldı. Otuz iki rat ve onların yavruları eşit 4 farklı gruba ayrılmıştır. Kontrol, 900 MHz, 1800 MHz ve 2450 MHz grupları. 900 MHz, 1800 MHz ve 2450 MHz grupları 60 dakika / gün hamilelik sırasında ve emzirme dönemleri için EMR maruz bırakıldı. 900 MHz, 1800 MHz ve 2450 MHz grupları gebelik ve neonatal gelişim sırasında 60 dakika / gün EMR maruz bırakıldı. Kan ve uterus örnekleri sırasıyla, doğumdan sonra 4, 5 ve 6. haftalarda ve 6. hafta sonunda yetişkin ratlar sakrifiye edildi. Dört farklı grubun anaç ratlarının uterusun lipid peroksidasyonu, total antioksidan seviye (TAS), total oksidan seviye (TOS), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) ve indirgenmiş glutatyon (GSH) ve uterusun antioksidan vitamin değerleri, plazma ve eritrosit değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Ancak 900, 1800, 2450 MHz EMR 'ye maruz kalan 4, 5 ve 6 haftalık yavru ratların uterus lipid peroksidasyonu ve GSH-Px değerleri kontrol grubuna göre azalmıştır. Ayrıca, 900, 1800 ve 2450 MHz grubundaki anne ve yavru ratların plazma prolaktin seviyeleri, progesteron ve östrojen seviyeleri kontrol grubuna göre azalmıştır. 1 saatlik EMR maruziyeti sonrasında, 900,1800 ve 2450 MHz gruplarının vücut ısısının 0,7-0,9 °C arttığını gözlemledik. Sonuç olarak, cep telefonu ve Wi-Fi kaynaklı EMR 'nin yavru ratların uterusunda oksidatif strese bağlı hasar oluşturduğu görülmektedir. Buna ek olarak EMR, prolaktin, progesteron ve östrojen hormonlarının etkilerini azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Mobile Phone (900 and 1800 MHz) and Wireless Internet (2450 MHz) Reproductive Capacity in Rats, Developmental Effects on the Fetus and Offspring. Exposure to high-density electromagnetic microwaves can cause detrimental effects on steroid hormones and uterus antioxidant values, and induce significant oxidant changes through thermal actions. The present study determined the effects of mobile phone (900 and 1800 MHz) and Wi-Fi (2450 MHz) induced electromagnetic radiation (EMR) exposure on oxidative stress in the uterus as well as the reproductive hormone levels in pregnant rats. Thirty-two rats and their offspring were equally divided into 4 different groups: the control, 900 MHz, 1800 MHz and 2450 MHz groups. The 900 MHz, 1800 MHz and 2450 MHz groups were exposed to EMR for 60 min/day during pregnancy and the lactation periods. The 900 MHz, 1800 MHz and 2450 MHz groups were exposed to EMR for 60 min/day during pregnancy and neonatal development. Blood and uterus samples were taken from offspring from offspring at the 4th, 5th, and 6th weeks of the age and 6th week of adult rats after delivery, respectively. There were no statistically significant differences in lipid peroxidation, total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS), lipid peroxidation, glutathione peroxidase (GSH-Px) and reduced glutathione (GSH) and antioxidant vitamin values in uterus, plasma and erythrocytes in the 4 groups of mother rats. However, uterus lipid peroxidation and GSH-Px values 4th, 5th, and 6th weeks of the age were decreased by the 900, 1800 and 2450 MHz EMR exposures. In addition, plasma prolactin levels in mother and offspring, an progesterone and estrogen values in plasma of mother rats were lower in the 900, 1800 and 2450 MHz groups than in control. In the 900, 1800 and 2450 MHz groups, we observed 0.7-0.9 ◦C body temperature increase between pre and post one hour EMR exposures. In conclusion we observed that mobile phone and Wi-Fi induced EMR considered as a cause of oxidative uterus injury in uterus of offspring. In addition the EMRs induced prolactin, progesterone and oestrogen hormone reducing effects.