Majör depresyon bozukluğu olan hastaların pentraxin ailesi ile ilişkisi
Relationship between pentraxin family and the patients with major depressive disorder
  1. Tez No: 388750
  2. Yazar: BİLAL TANRITANIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH AKPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: CRP, SAP, PTX3, NP1, NP2, depresyon, CRP, SAP, PTX3, NP1, NP2, depression
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Pentraksin ailesi üyesi olan CRP ile majör depresyon bozukluğunun patogenezini açıklamaya ilişkin çalışmalar yapılmıştır. Ancak pentraksin ailesinin ilk kez bir bütün olarak majör depresyon bozukluğu hastaları ile ilişkisinin gösterilmesi bu çalışma ile amaçlanmıştır. Materyal ve metod: DSM-5 kriterlerine göre majör depresyon bozukluğu tanısı konmuş 60 hasta ile yaş, cinsiyet, BMI ve sigara kullanımı yönünden benzer 30 sağlıklı gönüllü çalışmaya dahil edildi. Hastalara Hamilton depresyon derecelendirme ölçeği(HDDÖ) ve Beck Depresyon Ölçeği uygulandı. CRP, SAP, PTX3, NP1 ve NP2 düzeyleri serumda ölçüldü. Bulgular: Hasta grubunun serum CRP, NP1 ve NP2 düzeylerinin ortalaması sağlıklı gönüllü grubundan ileri düzeyde anlamlı olarak daha düşük bulundu (CRP p=0.001, NP1 p=0.005, NP2 p=0.006). PTX3 ile SAP arasında (r=0.650 p=0.001) ve NP1 ile NP2 (r=0.984 p=0.001) arasındaki korelasyon değerlendirildiğinde kuvvetli korelasyon ve istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı bağlantı saptandı. Ayrıca PTX3 ve CRP (r=0.290 p=0.025) arasındaki korelasyon değerlendirildiğinde korelasyon ve istatistiksel olarak anlamlı bağlantı saptandı. CRP, SAP, PTX3, NP1 ve NP2 ve HDDÖ toplam puanı ve alt madde puanları arasındaki korelasyon analizinde PTX3 düzeyleri ile suçluluk duyguları ile ilişkili madde arasında (r=0. 219 p=0.049), SAP düzeyleri ile psikomotor retardasyon maddesi arasında (r=-0.214, p=0.041) ve NP2 ile genital semptomlar maddesi arasında (r=-0.199, p=0.050) istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptandı. Tartışma ve Sonuç: Bulgular SAP, PTX3, NP1 ve NP2'nin depresyon patofizyolojisinde rolü olabileceğini ve semptomatoloji ile ilişkili olduğunu göstermektedir. SAP, PTX3, NP1 ve NP2'nin majör depresyon bozukluğu ile olan ilişkisinin daha iyi açıklanabilmesi için MDB'nin alt belirleyicilerinin iyi bir şekilde belirlenmesi ve hastalığı karakterize edecek, hastalığın şiddeti ile tedaviye cevabını objektif olarak belirleyecek yöntemler geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: There have been studies to explain the pathogenesis of major depressive disorder with CRP; a pentraxin family member. However, revealing the relationship between major depressive disorder patients and pentraxin family as a whole, was aimed at this study. Materials and methods: 60 patients diagnosed as major depressive disorder according to the DSM-5 criteria and, 30 healthy volunteers with similar age, sex, BMI scores and smoking habits to the patient group were included in this study. Hamilton Depression Rating Scale and Beck Depression Scale were administered to the patients. CRP, SAP, PTX3, NP1 and NP2 serum levels were measured. Results: Mean CRP, NP1 and NP2 serum levels of the patient group were found significantly low compared to the volunteer group (CRP p=0.001, NP1 p=0.005, NP2 p=0.006). When the correlations between PTX3 and SAP (r=0.650 p=0.001) and, NP1 and NP2 (r=0.984 p=0.001) evaluated, statistically significant correlations were found. Also, when the correlation between PTX3 and CRP (r=0.290 p=0.025) was evaluated, statistically significant correlation was found. When CRP, SAP, PTX3, NP1 and NP2 serum levels and, HDRS total scores and individual item scores analyzed, statistically significant correlations found between; PTX3 serum levels and guilt feelings item scores (r=0. 219 p=0.049), SAP serum levels and psychomotor retardation item scores (r=-0.214, p=0.041) and, NP2 serum levels and genital symptoms item scores. Discussion and Conclusions: Findings show that SAP, PTX3, NP1 and NP2 may have a role in the pathophysiology of depression and they are related to the symptoms. To further illuminate the relationship between major depressive disorder and SAP, PTX3, NP1 and NP2, defining the specifiers of the disorder better and developing objective methods to evaluate the characteristics, severity of the disorder and response to the treatment are needed.