Prostat kanserinde iğne biyopsi ve radikal prostatektomi örneklerinin gleason skorları arasındaki uyumun değerlendirilmesi
Evulation of compatibility between gleason score of fine needle prostate biopsy and radical prostatectomy specimens
- Tez No: 388777
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ZÜHTÜ TANSUĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Gleason score, prostate fine needle biopsy, prostate cancer, PSA, radical prostatectomy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç : Bu çalışmamızda kliniğimizde ince iğne prostat biyopsisi ile prostat kanseri tanısı alıp radikal prostatektomi yapılan hastaların, ince iğne biyopsi spesimenlerinin Gleason skoru ile radikal prostatektomi spesimenlerinin Gleason skoru arasındaki uyumluluğu araştırdık. Materyal ve Method : Kasım 2011 ve Aralık 2014 tarihleri arasında organa sınırlı prostat kanseri nedeniyle radikal prostatektomi uygulanan 117 ardışık hasta çalışmamıza dahil edilmiştir.Bu 117 hastanın bilgileri retrospektif olarak incelendi. Bulgular : Ortalama yaşları 61,8 ± 6,7 (43-76) yıl olan 117 olgu üzerinde yapılmıştır. Bu hastaları ortalama Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 26,7 ± 3,24 (19,3 – 35,3) idi. Ortalama PSA değeri 10.6 ± 9,9 (1,4 – 80) ng/ml idi. 117 hastanın 74'nün (%63,2) TRİB Gleason skoru ile radikal prostatektomi spesmendeki Gleason skoru uyumlu, 35'nin (%29,9) uyumsuz ve 8 (%6,8) hastanın ise Gleason skoru aynı ancak sıralamasının farklı olduğu görüldü. Gleason skoru aynı ancak sıralamasının farklı olan 8 hastayıda uyumsuz olarak kabul ettiğimizde hastaların 43'ü (%36,7) uyumsuz olduğu gözlendi. Bir hastanın radikal prostatektomi patoloji sonucu sonucu PIN geldi, %5,9' nun (7 hasta) Gleason skoru 1 derece düşmüş, %22,2' sinin (26 hasta) Gleason skoru 1 artmış ve %1,7' sinin (2 hasta) Gleason skoru 3 arttığı bulunmuştur. Tartışma : Bu bulgular, ince iğne biyopsisi ile Gleason skorunun düşük saptanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim : In this study, we investigated the compatibility between Gleason scores of fine needle prostate specimens and radical prostatectomy of the patients who underwent radical prostatectomy for prostate cancer diagnosed by fine needle prostate biopsy in our clinic. Material and Methods : Between November 2011 and December 2014, 117 consecutive patients who underwent radical prostatectomy for organ confined prostate cancer were included in this study. The patients' informations have been investigated retrospectively. Results : Mean age of the patients was 61,8 ± 6,7 (43-76) and mean patient body mass index (BMI) was 26,7 ± 3,24 (19,3 – 35,3). Mean PSA of the patients was 10.6 ± 9,9 (1,4 – 80) ng/ml. In 74 (%63,2) of the patients Gleason score of transrectal needle prostate biopsy and radical prostatectomy were compatible, in 35 (%29,9) of them were incompatible and 8 (%6,8) of them's Gleason score were the same but rankings was different. If we accept 8 patients who had Gleason score were the same but rankings were different were incompatible, 43 (%36,7) of all patients would be incompatible. A patient's radical prostatectomy pathology PIN arrived, Gleason score of %5,9 (7 patient) of them decreased one degree, Gleason score of % 22,2 (26 patient) of them increased one degree, Gleason score of %1,7 (2 patient) of them increased three degree. Conclusion : These findings supports the possibility of determining low Gleason score by a fine needle biopsy is higher as the researchers found.