Ulusal inovasyon sisteminde üniversitelerde inovasyon yönetim yapısı: Almanya'nın model olabilirliliği üzerine bir araştırma
A research on the innovation management sturucture at the universities within the national innovation system and Germany being a probable model
- Tez No: 388908
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Ulusal İnovasyon Sistemi, Exzellenz İnisiyatifi, Seçkin Üniversiteler Modeli, Innovation, National Innovation System, Exzellenz Initiative, Distinguished University Model
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Ulusal İnovasyon Sistemi, ülkelerin refah seviyelerini artıran, sürdürülebilir bir ekonomik büyümeyi sağlayan, bilgi ve teknoloji gelişimini toplumun her katmanına yayan, uluslararası etkileşimi olan ulusal düzeyde bir oluşumdur. Ulusal İnovasyon Sistemi içinde yer alan üniversiteler ise inovasyonun ortaya çıkışına temel teşkil eden nitelikli insan gücü, bilgi ve araştırmalara kaynak olan önemli bir aktördür. Araştırmanın temel amacı, Ulusal İnovasyon Sisteminde üniversitelerin rollerinin neler olduğu ve Almanya üniversitelerinin Türkiye üniversiteleri için model olabilirliliğinin araştırmasını yapmaktır. Bu amaç doğrultusunda Ulusal İnovasyon Sisteminin önemli bir unsuru olan üniversitelerin inovasyon bağlamında yapmış oldukları faaliyetler Ulusal İnovasyon Sistemi çerçevesinde incelenmiş, Almanya üniversitelerini inovasyona yönlendiren Exzellenz İnisiyatifi (Exzellenz İnitiative) modelinin Türkiye üniversitelerinin Ulusal İnovasyon Sistemi içindeki faaliyetlerine örnek olabileceği tespit edilmiştir. Örnek modelden yola çıkılarak Türkiye üniversiteleri için Seçkin Üniversiteler Modeli ortaya konulmuştur. Seçkin Üniversiteler Modeli ile Türkiye Ulusal İnovasyon Sistemi içinde yer alan üniversitelerin inovatif faaliyetlerinin artacağı öngörülmektedir. Tez çalışması Türkiye'ye, Türkiye Ulusal İnovasyon Sistemine, üniversitelere ve bu konu ile ilgili araştırma yapanlara katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
National Innovation System, which increases the welfare of the country, provides a sustainable economic growth, dissaminates knowledge and technological development to every layer of the society and has an international interaction, is an entity at the national level. The universities falling within the national innovation system are important players that are the sources of knowledge and skilled manpower enabling the emergence of innovation.The mail purpose of this study is to make a research on the roles of the universities within the national innovation system and to search whether German Universities may be models for Turkish universities in this regard. For this purpose; the activities carried out by the universities within the framework of innovation, which are important elements of national innovation system, are examined and the“excellenz initiative”model that drives German universities to innovation is determined to be an example for the activities of Turkish universities within the national innovation system. Inspired by this example“Outstanding Universities Model”is put forward for Turkey universities. Distinguished Universities Model is expected to increase the innovative activities of the universities within Turkish National Innovation system. This thesis will contribute to Turkish National Innovation System and to the researchers working on this topic.