Türk bankacılık sisteminde yabancı sermayeli bankaların 2003-2013 yılları arasındaki etkilerinin değerlendirilmesine yönelik bir uygulama
An application for evaluating the foreign capital banks in Turkish banking system between the years 2003 and 2013
  1. Tez No: 389050
  2. Yazar: BAHAR ÜNALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ÖZGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: CAMELS, Yabancı Sermayeli Bankalar, CAMELS, Foreign Capital Bank
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Dünya finansal piyasaları hızlı gelişen ileri teknoloji ile her geçen gün yeniden şekillenmektedir. Dünyada ve Türkiye'de gerçekleşen finansal serbestlik süreci bankacılık sektörünün yeniden yapılanma ve gelişimini arttırmış, uluslararası banka yatırımlarının artmasına neden olmuştur. Türkiye ekonomisindeki gelişim ve bankacılık sektöründe gerçekleşen düzenlemeler yabancı bankaların ülkemizdeki yatırım kararlarını etkilemekte ve her geçen gün yabancı sermaye yatırımlarını arttırmaktadır. Bu çalışmanın amacı son on yıl içerisinde 2003-2013 yılları arasında Türk bankacılık sektöründe yabancı sermayeli bankaların sayılarındaki artışın finansal yapı içerisindeki etkilerinin neler olduğu araştırılarak, yabancı sermayeli banka bilançoları incelenerek, yatırımlarının etkisini ortaya koymaktır. Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren yabancı sermayeli beş banka örneklem alınarak incelenmiş, yabancı sermaye yatrımlarının, bu bankaların sermaye yeterlilik rasyolarını, varlık kalitelerini arttırdığı ortaya çıkmıştır. Ancak, yabancı sermaye yatırımı sonrasında, bu bankaların yönetim kalitesinde değişiklik görülmemiştir. Likidite ve piyasa riskine duyarlılık bileşenlerinde genel olarak yabancı sermaye yatırımından sonra azalma görülmüştür. Örneklem olarak incelenen bankaların karlılıkları yabancı sermaye yatırımlarından sonra artış göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
Each passing day, world financial markets is re-shaped rapidly with advanced technology. The Financial liberalization process is restructuring the banking sector and increase the development in all around the world and Turkey. And this will be the reason of increasing international bank of investment. The development of Turkish economy and the actual regulations in banking sector, influence the investment decisons of foreign banking investments. In Turkey, foreign bank investments are increasing in recent years. The basic aim of this study was to analyze the effects of foreign capital in the banking sector between the years 2003-2013 and to compare the balance sheet and the financial ratios of foreign capital banks in Turkey before and after foreign investments. The five foreign capital banks which are operating in Turkish banking sector are examined. The result is; capital adequacy and asset quality of these banks increased after foreign capital investments; however, management capability does not changed. In general, after foreign capital investments these banks' liquidity and sensitivity to market risk components are decreased. As the sample banks analyzes, the earnings ratios does not increase after the foreign capital investment.