Lozan Antlaşması sonrası Batı Trakya'da din eğitiminin problemleri
After the Treaty of Lausanne problems of reli̇gi̇ous educati̇on i̇n Western Thrace
  1. Tez No: 389075
  2. Yazar: CHOUSEIN BOSTANTZI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VELİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Yunanistan, Türk Azınlık, Din Eğitimi, Uluslararası Anlaşmalar, Greece, Turkish Minority, Religious Education, International Treaties
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 442
Özet
Bu çalışmada, Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasını müteakip Yunanistan sınırları içerisinde yaşamak zorunda kalan Türk azınlığın din eğitimi konusu ele alınmaktadır. Lozan Anlaşmasıyla başlayan ve gerek uluslararası anlaşmalarla gerekse ulusal yasalarla şekillenen Azınlık Hakları içindeki din eğitiminin geçirdiği evreler, Türk azınlığı özelinde ortaya konulmaktadır. Dolayısıyla 1923'ten günümüze kadar geçen süreçte, Türk azınlığının din eğitim hususunda karşılaştığı problemler, bu tezimizin temelini oluşturmaktadır. Karşılaşılan problemlere, azınlığın ve azınlık içerisinde kurulan resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının yaklaşımı ile Türkiye Cumhuriyetinin uluslararası hukuki yollar çerçevesinde gösterdiği tutumlar, tezimizde ele alınan konulardandır. Ayrıca, Yunanistan'daki Türk azınlığının din eğitiminin son durumu ve mevcut problemlere çözüm önerileri de bu çalışmada ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study deals with religious education of Turkish minority in Greece following the foundation of Turkish Republic. The phases of religious education under the rights of minorities begun with the Treaty of Lausanne and reshaped within both international treaties and national law are stated in this study. So, the main topic of my dissertation is the problems of religious education experienced by Turkish minority in Greece since 1923. My dissertation also deals with the approaches of Turkish minority, the official institutions, and NGO's; and the position of Turkish Republic within the framework of international law. Finally, this study presents current situation of religious education of Turkish minority and offers some solutions to existent problems.