Demografik özellikler kapsamında özendirme araçlarına ilişkin çalışanların algıları: Bir sanayi işletmesinde uygulama
The perception of employees about motivational means regarding demographic features: The applications in an i̇ndustrial business / enterprice
- Tez No: 389124
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE ESMERAY YOĞUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Motivasyon Araçları, Sanayi İşletmesi, Minnesota Doyum Ölçeği, Mersin, Motivation, Motivation means, Production company, Minnesota Satisfaction Inventory, Mersin
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Emek gücünün yoğun kullanıldığı bir sektör olan sanayi işletmelerinde iş görenlerin yüksek performans gösterebilmeleri ve verimli bir şekilde çalışabilmeleri, onların motivasyonuna bağlıdır. İş görenlerin ihtiyaçlarını işletme yönetiminin kendilerine sunduğu özendirme araçları ile tatmin etmesi, iş görme istek ve verimliliklerini arttırabilme yönünden büyük önem taşır. Aynı zamanda iş görenlerin motivasyonunu en etkili biçimde sağlayabilmenin yollarından birisi de iş görenlerin ihtiyaçlarına yönelik oluşturulan özendirme araçlarıdır. Yazında gerçekleştirilen birçok araştırma, iş görenlerin demografik değişkenlerine göre motivasyon araçları algılamalarının farklılaştığını göstermektedir. Bu araştırmanın amacı, bir sanayi işletmesinde sunulan motivasyon araçlarının iş görenler tarafından nasıl algılandığını saptamak ve demografik özelliklere göre iş görenlerin algılamalarında ne tür farklılıklar olduğunu ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle plastik şişe kapağı üreten bir firmada 30 kişi ile ön test gerçekleştirilmiştir. Ardından Mersin'de ambalajlama sektöründe faaliyet gösteren bir işletmeden kolayda örnekleme yöntemiyle 98 kullanılabilir anket toplanmıştır. Verilerin analizinde betimleyici istatistiklere ek olarak bağımsız çift örneklem T-testi, tek yönlü varyans analizi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda iş görenlerin ekonomik, sosyal, psikolojik ve örgütsel-yönetsel olmak üzere dört grup altında toplanan motivasyon araçlarını algılanmalarının, demografik değişkenler bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaştığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
High performance and productivity is strongly related with employee's motivation in industrial enterprises, where the labor force is used intensively. Employee's satisfaction by the offered motivational tools, is very important from the employee's efficiency perspective. At the same time, to satisfy employee's satisfaction is possible by implying the desired and effective incentive tools. In the literature review it is seen that, there is a strong relationship between employee's perception on incentive tools and employee's demographic factors. The purpose of this study is to understand how the incentive tools are perceived by employees and to identify the perception changes according to demographic factors. For this purpose, pre-test was conducted in the company of plastic bottle cap production with 30 employees. After that, 98 usable survey were collected by convenience sampling method from packaging producer company located in Mersin. In addition to descriptive statistical analysis, independent T test, one-way Anova and correlation analysis were used to analyze data. As a result of the study, it is found that employee's perception of motivational tools, which are gathered as four groups of economic, social, psychological and organizational-managerial, statistically differ according to demographic factors.