Tarih öğretmenlerinin derslerde kullandıkları yöntem-teknikler hakkındaki görüşleri: Erzurum ili örneği
History teachers' opinions about the techniques and methods they use in the course
  1. Tez No: 389147
  2. Yazar: AYBEN NALBANTOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AYDIN GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tarih dersi, tarih öğretmeni, öğretim yöntem – teknikleri, anlatım, soru –cevap, tartışma yöntemi, History lesson, history teacher, teaching methods – techniques, narration, question and answer, discussion method
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu araştırmanın amacı tarih öğretmenlerinin derslerde kullandıkları yöntem - tekniklerin neler olduğunu ortaya koyarak, kullandıkları yöntem - teknikler hakkındaki görüşlerini belirlemektir. Araştırmada nitel bir yaklaşım benimsenmiş olup, öğretmen görüşlerini ortaya koyabilmek için görüşme yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmanın evrenini Erzurum il merkezinde görev yapan lise tarih öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada maksimum çeşitliliğe dayalı bir örneklem oluşturulmuştur. Bu bağlamda görüşme yapılan 20 tarih öğretmeninin 7'si Eğitim Fakültesi mezunu, 9'u Fen – Edebiyat Fakültesi mezunu, 1' i Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi mezunu, 3'ü ise Eğitim Enstitüsü mezunudur. Fen – edebiyat fakültesi mezunu olan 3 öğretmen tezsiz yüksek lisans yapmış, 6'sı ise pedagojik formasyon sertifika programı ile formasyon derslerini almıştır. Bu öğretmenlerden 15' i erkek, 5' i ise bayandır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış mülakat formu kullanılmıştır. Araştırmanın kuramsal kısmının ve görüşme sorularının hazırlanmasında ilgili literatür incelenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler yazıya geçirilmiş ve verilerin çözümlenmesi için içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda genel olarak: tarih öğretmenlerinin derslerinde ağırlıklı olarak anlatım, soru – cevap ve tartışma yöntemini kullandıkları; proje, drama, gezi ve örnek olay gibi öğretim yöntem – tekniklerine ise nispeten yer verdikleri anlaşılmıştır. Ayrıca yine araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda, tarih öğretmenlerinin öğretim yöntem – tekniklerini bilme ve uygulama konusunda kendilerini yetersiz buldukları, bunun sebebinin de lisans eğitiminde konu ile ilgili yeterli eğitim almama olduğu tespit edilmiştir. Öğretim yöntem – tekniklerini bilme ve uygulama konusunda kendini yeterli gören öğretmenlerin ise yeterli olma sebeplerinin üniversitede aldıkları eğitimden ziyade kişisel çaba göstermeleri olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine history teachers' views on techniques and methods they use by revealing what techniques and methods they use in the courses. A qualitative approach was adopted in the research and the interview method was used to reveal the teachers' opinions. The high school history teachers working in Erzurum constitute the space of the research. A sample based on the maximum variety was formed. In this context, 7 out of 20 history teachers interviewed were the graduates of Faculty of Education, 9 were the graduates of Faculty of Sciences, 1 was the graduate of Faculty of Language and History-Geography, and 3 were the graduates of Institute of Education. 3 out of 9 Faculty of Sciences and Letters graduates received master's degree without thesis, and 6 of them took pedagogical courses and earned the teaching certificate. 15 of the teachers are males and 5 of them are females. Semi-structured interview form was used as data collection tool in the study. The corresponding literature was examined in the preparation of the theoretical part and interview questions of the study. The data obtained as a result of the research were written and content analysis method was used to analyze the data. It was understood that according to findings obtained from research in general: history teachers mainly use narrative of lecture, question - answer and discussion method; they also relatively use projects, drama, teaching methods and techniques such as trips and case. Moreover, in accordance with the findings obtained from the research, it was identified that history teachers think they are insufficient to know and practice the teaching methods and techniques, the cause of which is that they had not got enough education on the subject in the undergraduate education. It was understood that the reason why teachers, who think they are sufficient, are sufficient because of personal effort they had made rather than the education they had received at the university.