TTK Asma İşletmesinde hidrolik direk-eklemli çelik sarma uygulamalarının yük ve konverjans ölçümleriyle incelenmesi
Investigation of hydraulic prop-steel link bar applications of TTK's Asma Mine by load and convergence measurements
- Tez No: 38939
- Danışmanlar: PROF.DR. YADİGAR V. MÜFTÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Tabaka kontrolü, hidrolik direk, konverjans, gerilme, yük, uzunayak, kömür madenciliği, Strata control, hydraulic prop, convergence, stress, load, longwall, coal mining
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi TTK ASMA İŞLETMESİ "NDE HİDROLİK DİREK - ÇELİK SARMA UYGULAMALARININ YÜK VE KONVERJANS ÖLÇÜMLERİYLE İNCELENMESİ Mehmet Erdinç BİLİR Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Yadigar V. MÜFTÜO?LU Ağustos 1994, 161 sayfa Bu çalışmada, Nato destekli Zonguldak Endüstri Destekleme Merkezi (ZEDEM) Projesi'nin tahkimat tasarımına yönelik Uygulamalı Kaya Mekaniği Alt Projesi kapsamında TTK Üzülmez Müesesesesi Asma İşletmesi I. Ocak -50/-100 Tavan Acılık Ayağında kullanılan hidrolik direklerde yapılan yük ve konverjans ölçümleri değerlendirilmektedir. Bu ölçümlerden yararlanılarak Zonguldak Kömür Havzası' nda diğer ocaklardaki uygulamalara iyi bir örnek teşkil edecek tasarım ve uygulama prensiplerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Bir seri halinde gerçekleştirilen yük ve konverjans ölçümlerinden yararlanılarak hidrolik direkli ayak tahkimatı tasarımı için ortalama yük yoğunluğu saptanmış, ayakiçi konverjans miktarının zamana, arından uzaklığa ve arın ilerleme hızına bağlı olarak belirlenmesine mÖZET (devam ediyor) ilişkin bazı bağıntılar geliştirilmiştir. Ayrıca bu çalışmadan elde edilen sonuçların bu konuda daha önce gerçekleştirilen çalışmalarla bir karşılaştırması yapılmış ve son olarak hidrolik direkli ayaklarda dikkat edilmesi gereken uygulama prensipleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis INVESTIGATION OF HYDRAULIC PROP - STEEL LINK BAR APPLICATIONS OF TTK1 S ASMA MINE BY LOAD AND CONVERGENCE MEASUREMENTS Mehmet Erdinç BÎLÎR Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Advisor: Prof. Dr. Yadigar V. MÜFTÜO?LU August 1994, 161 pages In this study, load and convergence measurements which were carried out, on the hydraulic props used in the Tavan Acılık Face of the I. Section -50/-100 of TTK Üzülmez Colliery Asma Mine, within the framework of NATO supported Zonguldak Industrial Support Centre (ZEDEM) Project's Applied Rock Mechanics Sub-Project associated with support design, were evaluated. Based on the measurements, determination of design and appli cation principles which will be a good example for other applications in the different mines of the Zonguldak Coalfield, were attempted. By using load and convergence measurements carried out as one series, the mean load density for the support design of a longwall with hydraulic props was determi ned and some equations between amount of convergence inABSTRACT (continued) the longwall and distance from the face, the face advance rate were developed. Furthermore, the results obtained from this study were compared with other studies which were previously made on this subject and finally the application principles which should be considered for the longwalls using hydraulic props were determined.