TTK Karadan İşletmesi- 303/-360 büyük damarının gaz içeriğinin ve gaz yayma karakteristiklerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 38940
  2. Yazar: ALAADDİN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. VEDAT DİDARİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kömür, metan, damar gaz içeriği, coal, methane, gas content of seam
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi TTK KARADON İŞLETMESİ -303/-360 BÜYÜK DAMARININ GAZ İÇERİ?İNİN VE GAZ YAYMA KARAKTERİSTİKLERİNİN BELİRLENMESİ Alaaddin ÇAKIR Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmam: Doç. Dr. Vedat DİDARİ Ağustos 1994, 75 sayfa Bu çalışmada, kömürleşme olayı ile metan gazının oluşumu ve yayılımına ait özet bilgiler verilerek, kömürde gaz içeriğinin belirlenmesinde kullanılan dolaylı, doğrudan ve görgül yöntemler açıklanmıştır. Ardından, çalışmanın gerçekleştirildiği TTK Karadon İşletmesi ve -303/-360 Büyük panosu tanıtılmış ve Büyük damarı gaz içeriğinin ölçümünde uygulanan yöntemi oluşturan aşamalar ayrıntılı olarak sunulmuştur. Daha sonra, örneklerin gaz yayma karakteristikleri hakkında bilgiler verilmiş, örneklerin toplam gaz yayılmaları ve toplam gaz içerikleri hesaplanmış ve ölçüm çalışmaları sonucunda elde edilen veriler toplu olarak gösterilmiştir, örneklerin gaz içeriklerinin, yerinde kömürün ve temiz kömürün gaz içeriklerini belirlemeye yönelikÖZET (devam ediyor) istatistiksel bir değerlendirme işlemine uyarlanması sonucunda, temiz kömür için 7.68 cm3 / g damar gaz içeriği elde edilmiştir. Bu değerin, TTK tarafından aynı damarda gerçekleştirilen damar gaz içeriğinin doğrudan yöntemlerle ölçümü çalışmalarında elde edilen değerlerden %6,7 ile %36,6 arasında değişen oranlarda farklılık gösterdiği belirlenmiştir, örneklerin gaz yayma karakteristikleri incelendiğinde ise; zamanın karekökü ile yayılım arasında, örnek kabının kapağı kapatıldıktan sonraki ilk 1-2 saat içinde üstel, sonraki 1-2 günlük süre içinde de doğrusal bir ilişki izlenmiş olup, kömür örneklerinden çözülen gaz miktarının 0,23-1,49 cm3 / g, kalıntı gaz miktarının ise 0,04-2,61 cm3 / g arasında değiştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis DETERMINATION OF THE GAS CONTENT AND GAS EMISSION CHARACTERISTICS OF THE -303/-360 BÜYÜK SEAM AT TTK KARADON COLLIERY Alaaddin ÇAKIR Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Advisor: Assoc. Prof. Vedat DİDARİ August 1994, 75 pages In this study, the methane formation and emission are summarized the direct, indirect and empirical methods of gas content determination of coal are explained. Then, -303/-360 Büyük Panel of the TTK Karadon Colliery and details of the each step of the method applied for the measurement of the gas content of the Büyük seam are introduced. Following this, information is given about the gas emission characteristics of the samples, and total gas emission and total gas content of the samples are estimated and data resulted from the measurements are given. After the application of a statistical procedure to determine the gas content of the pure coal and in-situ coal,ABSTRACT (continued) 7,68 cm3 / g gas content is obtained for the pure coal. This value has a difference of about %6,7-36,6 from the values obtained from the application of the direct method by TTK. When the gas emission characteristics of coal are interpreted, the relationship between the square root of time and emission is exponential during the first 1-2 hours after closing the sample container and linear during the following 1-2 days. The desorbable gas content of the samples changes between 0,23-1,49 cm3 / g while the residual gas content changes between 0,04-2,61 cm3 / g.