Pozitron yayınlayıcı brom-76 radyoizotopunun farklı üretim metotlarının incelenmesi
The investigation of different production methods of positron emitter bromine-76 radioisotope
  1. Tez No: 389594
  2. Yazar: AYNUR GÖKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 76Br radyoizotopu, nükleer reaksiyonlar, TALYS kodu, 76Br radioisotope, nuclear reactions, TALYS code
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu tez çalışmasında, standart olarak kullanılan pozitron yayınlayıcılara göre çok daha uzun ömürlü olan pozitron yayınlayıcı 76Br(t1/2=16,2 saat) radyoizotopunun üretimine ait farklı nükleer reaksiyonlar belirlendi. Bu reaksiyonlara ait tesir kesitleri hesaplandı. Tesir kesitlerini hesaplamak için TALYS bilgisayar programı kullanıldı. Ayrıca reaksiyon modellerinin öngörülerinin sınanması amacıyla, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun bünyesinde bulunan Deneysel Nükleer Reaksiyon Veri Bankası'ndaki (Experimental Nuclear Reaction Data (EXFOR)) deneysel tesir kesiti verilerinden yararlanıldı. Hesaplanan sonuçlar ile deneysel veriler birbirleri ile karşılaştırıldı. Sonuç olarak 76Br radyoizotopunun üretimi için en uygun üretim metotları belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, different nuclear reactions related to producing of positron emitting 76Br (t1/2=16,2 h) radioisotope, which is much more durable than the ones used more frequently, were determined. The cross sections of these reactions are also calculated. In order to do so, TALYS code was used. Moreover, in order to testify the modeling of the reactions, experimental cross section data of Experimental Nuclear Reaction Data (EXFOR), which is in International Atomic Energy Agency (IAEA) database, were used. By doing this, experimental data and calculated data were compared. As a result, the most suitable methods to produce 76Br radioisotope were determined.