Tarihi yapılarda banka uygulamaları ve tasarım süreci üzerine bir araştırma
A research about the bank applications and their design process in historical buildings
  1. Tez No: 389708
  2. Yazar: HALİL TAHA KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGEHAN YILMAZ ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Banka Mimarisi, Halkbank, Tarihi Banka Yapıları, Yeniden İşlevlendirme, Banking, Bank Architecture, Halkbank, Historical Bank Buildings, Refunctionilize
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Tarihin ilk yıllarından bu yana var olan para, asırlar boyunca odak noktası olmuş medeniyetlerin gelişimlerinde ve diyaloglarında en önemli araç olmuştur. Geçmişten günümüze para, ekonomiye ve paralelinde sosyal hayata yön vermiştir. Bu yön verme Banka yapılarının oluşturulması için bir sebep ve sonuç olarak; para mekânsal bir boyut kazanmıştır. Bu çalışmada; Projelendirme ve uygulama çalışmalarını yürütmüş olduğum Halkbankası şubelerine ait yapıların tarihsel süreci irdelenmiş olup, yeniden işlevlendirmeye ait süreçler analiz edilmiştir. Yeniden işlevlendirme sonucu, banka yapısı olan tescilli tarihi yapılar, proje ve yapım süreci tarafımca yapılan Halkbank Eskişehir ve Muğla şubeleri örneğinde değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmenin detaylı analizi yapısal olarak daha fazla detay içeren ve yine müellifliği tarafımca yapılan geleneksel konut yapısı; Kütahya Özatağlar Konağı'nın Halkbank şubesine dönüşmesi üzerinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Money which has existed almost since the beginning of history has become a focal point and also most important tool in the development of the civilizations and the ongoing dialogues among the them. Money has directed the economy and also the social life as parallel to it from past to the present. In this respect it has become an important factor in formation of bank facilities and thus it has acquired a spatial dimension with said facilities. In this study, the historical process of the buildings belonging to Halkbank branches of which I have carried out their projecting and implementation works are examined and the process regarding their repeated functionalization are analyzed. At the end of said refunctionalization process, the registered buildings which are owned by the bank are assessed and evaluated as Eskişehir and Muğla branches of Halkbank. The detailed analysis of this implementation is carried out by me and the conversion project of the conservative house structure named Kütahya Özatağlar Historial Villa into a Halkbank Branch is reviewed.