İnmeli hastalarda tüm vücut vibrasyon tedavisinin alt-üst ekstremite fonksiyonları üzerine etkileri
The effects of whole body vibration treatment on upper and lower limb functions with stroke
- Tez No: 389742
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELİME ILGIN SADE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: stroke rehabilitation, whole body vibration treatment, occupational therapy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
AMAÇ: Bu çalışma ile inmeli hastalara uygulanan total vücut vibrasyonu tedavisinin üst ekstremite, denge ve yürüme üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM: Bu araştırma randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak, Ocak 2014- Ağustos 2014 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalında 43 hasta ile yapıldı. Örneklemede çalışma grubuna 26, kontrol grubuna 17 hasta alındı. Tüm hastaların demografik verileri ve Brunnstrum evreleri kaydedildi. Hastaların tümü 3 hafta süreyle konvansiyonel terapi programına alındı. Bu tedavilerin yanı sıra çalışma grubundaki hastalara Power Plate Pro5 cihazı üzerinde, haftanın 5 günü 3 hafta süreyle, alt ekstremiteye 4x60 saniye, üst ekstremiteye 2x60 saniye olacak biçimde total vücut vibrasyonu uygulandı. Plejik üst ekstremite motor fonksiyonları Jebsen Taylor El Fonksiyon Testi (JTEFT) ile, alt ekstremite motor fonksiyonları Kalk Yürü Testi (KYT) ve yürüme analizi ile, denge ise Berg Balans Testi (BBT) ile değerlendirildi. Tüm hastalar tedavi öncesi ve tedaviden 3 hafta sonra değerlendirildi. Tüm veriler Mann Whitney U testi ve Wilcoxon testi kullanılarak analiz edildi.. BULGULAR: Çalışma ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. BBT (p=0.004), KYT (p=0.035), adım uzunluğu (p=0.004), yürüme hızı (p=0.031) parametrelerinde istatistiksel olarak gelişme kaydedildi. JTEFT parametrelerinin hiçbirinde anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). SONUÇ: Sonuç olarak total vücut vibrasyon tedavisinin inmeli hastaların denge ve yürüme fonksiyonları üzerine etkili olduğu kanaatine varıldı. Alınan bu sonuçlar inme rehabilitasyonunda total vücut vibrasyonu tedavisinin konvansiyonel tedavilerle birlikte kullanılabileceğini göstermiştir. anahtar Kelimeler: inme rehabilitasyonu, tüm vücut vibrasyon tedavisi, iş ve uğraşı tedavisi
Özet (Çeviri)
AIM: In this study it is aimed to investigate the effect of whole body vibration treatment on upper extremity function, balance and gait with stroke patients. METHOD: This study was carried out as a randomized controlled experimental study in Physical Therapy and Rehabilitation department of Kocaeli University between January 2014- August 2014, 43 patients with stroke were included in this study. The patients were randomly assigned into two groups as an experiment (n:26) and control group (n:17). The demographic characteristics and Brunnstrum stage were recorded in all patients. All patients participated in a conventional rehabilitation program for 3 weeks. The experiment group received 4x60 second vibration for lower extremity, 2x60 second vibration for upper extremity on the Power Plate Pro5 for 5 days per week during 3 weeks. The plegic upper extremity motor functions were evaluated by Jebsen Taylor Hand Function Test (JTEFT), lower extremity motor functions by Timed Up and Go Test (TUG) and gait analysis, and balance by BBS. All of those evalutaions are done before treatment and after 3 weeks of therapy. The data were assessed by Mann Whitney U tests and Wilcoxon tests. RESULTS: There were statistically significant differences between the experiment and control group. Significant improvements were recorded in BBS (p=0.004), TUG (p=0.035), step length (p=0.004), walking speed (p=0.031). No significant alteration was found in JTEFT ( p>0.05 for all parameters). CONCLUSIONS: In conclusion, whole body vibration treatment was found effective on balance and gait performance in stroke patients. These results suggests that whole body vibration treatment can use with conventional therapy in stroke rehabilitation.