Obez kadınlarda cerrahi ve doğal menopozun proksimal femur morfometrisi üzerine etkisi
Effect of surgical and natural menopause on proximal femur morphometry in obese women
  1. Tez No: 389754
  2. Yazar: SEDA SERTEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN BAMAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Proksimal Femur, Menopoz Durumu, Obezite, KMY, Radyografi, Proximal Femur, Menopause Status, Obesity, BMI, Radiography
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Menopoz, yaşlanma sürecinin doğal bir parçasıdır. Ancak bazı kadınlar, çeşitli medikal sebeplere bağlı olarak overlerinin alınması sonucu cerrahi olarak menopoza girmektedir. Overleri mevcut olan kadınlarda overler endokrin faaliyetlerini gösterdiği için androjen hormonlarının kas iskelet sistemi üzerindeki olumlu etkilerinin devam etmekte olduğu bilinmektedir. Çalışmanın amacı, cerrahi ve doğal yollarla menopoza girmiş kadınlarda proksimal femur parametrelerinde değişiklik olup olmadığının belirlenmesidir. Yöntem: Bu çalışmada yaş ortalaması 55,53±4,57 yıl, beden kitle indeksi ortalaması (BKİ) 33,06±4,21 kg/cm2 menopoz yaşı 48,10±5,92 yıl ve menopoz yılı 7,50±4,58 olan 30 doğal ve yaş ortalaması 56,10±6,87 yıl, BKİ ortalaması 33,33±3,76 kg/cm2 menopoz yaşı 48,00±4,64 yıl ve menopoz yılı 8,10±7,29 olan 30 cerrahi olmak üzere toplam 60 postmenopozal hormon replasmanı kullanmamış kadın olgunun proksimal femuruna ait 10 parametre radyografi yardımıyla incelendi. Ayrıca antropometrik ölçümleri, vücut kompozisyonu, kan hormon analizi (FSH, LH, Estradiol, Progesteron) ve kemik mineral yoğunluğu (femur boyun, femur total, lumbar t-skor) değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında yaş, boy, kilo, beden kitle indeksi, menopoz yaşı, menopoz yılı, vücut kompozisyonu ve antropometrik ölçümleri yönünden farklılık bulunamadı (p>0,05) ve her iki grubun homojen olduğu tespit edildi. Cerrahi ve doğal menopozlu kadınlarda proksimal femur parametreleri arasında fark olmadığını saptadık (p>0,05). Cerrahi menopozlu grupta FSH değerinin yüksek ve gruplar arasında anlamlı farklılık olduğu bulundu (p0,05). Sonuç: Sonuç olarak cerrahi menopozlu grupta kemik mineral yoğunluğu değeri düşük ve FSH değeri yüksek bulunan farklılığın, proksimal femur morfometrisi ile ilgili olmadığı saptandı. Cerrahi menopozlu kadınların overlerinin olmamasına rağmen proksimal femur morfometrisi yönünden, doğal menopozlu kadınlarla arasında fark olmadığı sonucu elde edildi.
Özet (Çeviri)
Objective: Menopause is a part of natural aging process. However some women are subjected to surgical menopause as result of removal of their ovaria depending on several medical reasons. It is known that androgene hormones have positive effect over muscular and skeletal system since ovaries act as endocrine. Objective of study is to determine whether there is change in proximal femur parameters of women which are subjected to menopause surgically or naturally. Method: In this study 10 parameters belonging to proximal femur of total 60 women cases of which 30 of them have average age of 55.53±4.57 years, body mass index is (BMI) is 33.06±4.21 kg/cm2 menopause age is 48.10±5.92 and menopause years is 7.50±4.58 and subjected to natural menopause and 30 women of which average is 56.10±6.87 years, body mass index is 33.33±3.76 kg/cm2, menopause age is 48.00±4.64 years and menopause year is 8.10±7.29 who are subjected to surgical menopause who did not use hormone replacement were examined by radiography Also their antropometric measurements, body compositions, blood hormon analysis (FSH, LH, Estradiol, Progesteron) and bone mineral density (femur neck, femur total, lumbar t-score) were evaluated. Results: No difference was determined between groups with respect to age, height, weight, body mass index, menopause age, menopause year, body composition and antropometric measurements (p>0.05) and it was determined that both groups are homogenous. We found that there is not difference between surgical and natural menopause with respect to proximal femur parameters (p>0.05). It was found that FSH levels are high in surgical menopause group and there are significant differences between groups (p0.05). Conclusions: It was found that difference about low bone mineral density level and high FSH values in surgical menopause group do not have relationship with proximal femur morphology. We obtained the result that even though they do not have ovary there was no difference between surgical menopause women and natural menopause women with respect to proximal femur morphometry.