Katı yağlayıcı ve aşındırıcı bileşenlerin fenolik reçine esaslı fren balatalarının mekanik ve tribolojik özelliklerine etkileri
Effects of solid lubricants and abrasives on mechanical and tribological properties of phenolic resin based brake pads
  1. Tez No: 389948
  2. Yazar: ADEM ALPER ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürtünme, Aşınma, Fren Balatası, Katı yağlayıcı, Aşındırıcı, Aşındırıcı tane boyutu, Friction, Wear, Brake pad, Solid lubricant, Abrasive, Abrasive particle size
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
İki aşamadan oluşan bu çalışmanın birinci aşamasında katı yağlayıcı olarak grafit ve hegzagonal bor nitürürün (h-BN), aşındırıcı olarak da alüminyum oksit (Al2O3) ve bor karbürün (B4C) fren balatalarının mekanik ve tribolojik özelliklerine etkilerini belirlemek üzere deneyler yapılmıştır. Mekanik deneyler ilgili ASTM standartlarına uygun olarak oda sıcaklığında ve tribolojik deneyler Chase tipi sürtünme test düzeneğinde SAE J 661 standardına uygun olarak yapılmıştır. Numunelerin sürtünme katsayıları ve özgül aşınma miktarları katı yağlayıcı miktarının azalması ve aşındırıcı miktarının artması ile artmıştır. Numunelerin aşınmış yüzeylerindeki ve aşınma parçacıklarındaki demir miktarı da katı yağlayıcı miktarının azalması ve aşındırıcı miktarının artması ile artmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında ise aşındırıcı tane boyutunun fren balatalarının sürtünme ve aşınma davranışlarına etkileri incelenmiştir. Farklı tane boyutlarına sahip Al2O3, SiC ve B4C kullanılarak üretilen numunelere yapılan testler sonucunda aşındırıcı tane boyutu arttıkça sürtünme katsayısının arttığı ve özgül aşınma miktarının azaldığı bulunmuştur. Aşınma direnci yüksek olan numunelerin aşınma parçacıkları genellikle plaka şeklinde olurken, aşınma direnci düşük olan numuneler ince taneli küresel aşınma parçacıkları sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
The study consists of two stages. In the first stage, experiments were made to evaluate the effects of graphite and hexagonal boron nitride as solid lubricant and aluminum oxide and boron carbide as abrasives on mechanical and tribological properties of brake friction materials. Mechanical tests were done according to the related ASTM standarts at room temperature and tribological tests were performed on a Chase friction material testing machine according to the brake lining quality test procedure as per SAE J661. The friction coefficient and specific wear rate of the composites increased with decreasing solid lubricant and increasing abrasive content. The atomic fraction of Fe on the worn surfaces and wear debris of the composites increased with decreasing solid lubricant and increasing abrasive content. In the second stage, the effects of abrasive particle size on friction and wear characteristics of automotive brake materials were studied. Different particle sizes of Al2O3, SiC and B4C were used as abrasive. The results showed that the friction coefficient of the composites increased and the specific wear rate decreased with increasing abrasive particle sizes. The friction materials showing high wear resistance exhibited a plate shape wear debris, while the materials showing low wear resistance produced fine spherical wear particles.