Anjiotensin konverting enzim inhibitörleri ile anjiotensin reseptör blokörlerinin tendon iyileşmesine olan etkisi
The effect of angiotensin converting enzyme inhibitors and angiotensin receptor blockers on tendon healing
  1. Tez No: 389992
  2. Yazar: FATİH KORBAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT SONGUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Ortopedi ve Travmatoloji, Histology and Embryology, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Tendon iyileşmesi, Anjiotensin Konverting Enzim İnhibitörü, Anjiotensin Reseptör Blokörü, Hipertansiyon, Rat tendon, Fibroblast, Tendon healing, Angiotensin Converting Enzyme Inhibitor, Angiotensin Receptor Blocker, Hypertension, Fibroblast
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Fatih Korbay, Anjiotensin Konverting Enzim İnhibitörleri İle Anjiotensin Reseptör Blokörlerinin Tendon İyileşmesine Olan Etkisi, Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Tezi. Zonguldak, 2015. Renin-Angiotensin Sistemi(RAS) inhibisyonunun antifibrotik özellik göstermektedir. Renoprotektif ve kardiyoprotektif etkisi klinik olarak kullanılan RAS inhibisyonunun ekstraviseral fibrotik süreçlerin engellenmesinde de etkili olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmamızda RAS'ın ACEi ve ARB ile inhibisyonu ile fibrojenik bir süreç olan tendon iyileşmesi üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçladık. Çalışmamız rat aşil tenotomisi ve tamiri deneysel modelinde; anjiotensin konverting enzim inhibitörü(ACEi) grubu, angiotensin-II reseptör blokörleri(ARB) grubu ve kontrol olmak üzere ve her grupta 12'şer örnek olmak üzere 3 grupta planlanmıştır. Aşil tenotomisi ve tamiri uygulanan ratlara ACEi grubuna 10 mg/kg/gün dozunda Enalapril, ARB grubuna 10 mg/kg/gün dozunda Losartan verilmiştir. Enflamasyon sürecinin tamamlandığı ve proliferatif evrenin hâkim olduğu 3. hafta ve proliferatif evrenin tamamlanıp remodeling sürecinin başladığı 5. haftalarda olmak üzere örnekler sakrifiye edilerek histolojik değerlendirme yapıldı. Histolojik incelemelerde; enflamasyon, fibroblastik süreç, dokudaki TGF-beta ve kollajen ekspresyonu ACEi ve ARB ile baskılanmıştır. Gruplar arası karşılaştırmalarda ACEi'nin ARB'den daha etkin bir antifibrotik etki gösterdiği gözlenmiştir. Lokal renin-angiotensin sistemi inhibisyonunu, viseral fibrozisin haricinde kas-iskelet sisteminde de görülen fibrotik süreçler üzerinde etkindir.
Özet (Çeviri)
Fatih Korbay, The Effect of Angiotensin Converting Enzyme Inhibitors and Angiotensin Receptor Blockers on Tendon Healing, Bulent Ecevit University School of Medicine, Thesis in Orthopedics and Traumatology. Zonguldak, 2015. Renin-Angiotensin System (RAS) inhibition shows antifibrotic features. The effect of renoprotectivety and cardioprotectivety clinically used (RAS) is also proved to be effective to block extraviseral fibrotic processes. In this research, it was aimed to investigate the effects of RAS's inhibition with ACEi and ARB and its fibrojenical effects on tendon healing process. In this study; rat Achilles tenotomy and repair model was used. The study was designed as three groups as; Control, ARB group and ACE group. Under general anesthesia, a transverse incision was surgically made on middle thirds of rat left Achilles tendon, followed by repair with 3.0 polypropylene suture. Afterwards the rats were left to their natural environment and 10 mg/kg Losartan was administered to ARB group and 10mg/kg Enalapril was administered to ACE group by giving the drugs with gavaj method. Rats were sacrificed at 3nd and 5th weeks for histopathological evaluation. Histological evaluation revealed that local Angiotensin-II suppression shows anti-fibrotic effect in rat tendon healing model by decreasing both TGF-β (Transforming Growth Factor- beta) and the amount of collagen. Inflammation and neovascularization are both suppressed by ACEi and ARB. Fibroblastic proliferation, the amount of TGF-β ın the tissue and the amount of collagen are suppressed by ACEi more effectively. Local renin-angiotensin system inhibition is effective on fibrotic processes seen on musculoskeletal system beside visceral fibrosis.