Bipolar ve unipolar duygudurum bozukluğu hastalarının dürtüsellik açısından karşılaştırılması
Impulsivity in bipolar and unipolar disorders
  1. Tez No: 390026
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA EROL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, duygudurum bozukluğu, dürtüsellik, remisyon, unipolar bozukluk, Bipolar disorder, impulsivity, mood disorder, remission, unipolar disorder
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bipolar depresyon ve unipolar depresyon benzer gibi görünüyor olsa da etiyoloji, fenomenoloji, seyir ve tedavi süreci açısından farklılıklar göstermektedir. Bipolar depresyon daha fazla duygudurum labilitesi, motor retardasyon ve hipersomni ile ilişkilidir. Erken başlangıç yaşı, daha fazla depresif atak, bipolar aile öyküsü major depresyondan daha çok bipolar depresyonu düşündürür. Bipolar duygudurum bozukluğu (BDB) ve unipolar duygudurum bozukluğu (UDB) epizotlar sırasında artmış dürtüsellikle ilişkilidir. Bununla birlikte duygudurum bozukluklarında ötimik dönemde dürtüsellik hakkında bilgi çok azdır. Bu çalışmanın amacı bipolar ve unipolar hastaların ötimik dönemde dürtüsellik özelliklerini araştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Remisyonda olan 78 bipolar bozukluk ve 72 unipolar bozukluk hastası ile 70 sağlıklı birey, Barratt Dürtüsellik Ölçeği (BDÖ-11A) ile dürtüsellik açısından değerlendirilmiştir. BDÖ-11A ortalama puanları üç grup için tek yönlü gruplar arası ANOVA testi ile karşılaştırılmıştır. BULGULAR: BDB ve UDB hasta gruplarının toplam ve tüm alt ölçeklerde dürtüsellik puanları kontrol grubundan anlamlı derecede daha fazla bulunmuştur. BDB ve UDB hasta grubu arasında toplam dürtüsellik ile dikkat ve plan yapmama alt ölçeği puanları açısından fark yoktur. Ancak bipolar bozukluk hastalarının motor dürtüsellik puanları unipolar hastalara göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. SONUÇ: Remisyonda bipolar ve unipolar bozukluk hastalarının her ikisinin de sağlıklı kontrollere göre dürtüsellikleri yüksektir. Dikkat ve plan yapmama dürtüselliği alt ölçeklerinde anlamlı fark bulunmazken motor alanda dürtüsellik bipolar hasta grubunda unipolar hasta grubundan daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Even though particularly bipolar depression and unipolar depression seem to be similar, they show differences in terms of the etiology, phenomenology, course and treatment process. Bipolar depression is associated with more mood lability, more motor retardation and hypersomnia. Early age of onset, a high frequency of depressive episodes, bipolar family history are suggestive of bipolar disorder rather than major depression. Bipolar and unipolar disorders is also associated with increased impulsivity during illness episodes. Hovewer there is little information about impulsivity during euthymia in these mood disorders. The aim of this study is to assess impulsivity in eutyhmic bipolar and unipolar patients. MATERIALS AND METHODS: Impulsivity was evaluated by the Barratt Impulsiveness Scale (BIS-11A), in 78 interepisode bipolar disorder patients, 72 interepisode unipolar disorder patients and 70 healthy controls. The BIS-11A mean scores for all three groups were compared via one-way between-group ANOVAs. RESULTS: Impulsivity scores of the bipolar and unipolar disorder patients were significantly higher than controls on total and all subscales measures. There was no difference between the bipolar and unipolar disorder groups on total, attentional and nonplanning impulsivity measures. However, bipolar disorder patients scored significantly higher than the unipolar patients on motor impulsivity measures. CONCLUSIONS: Interepisode bipolar and unipolar disorder patients both have increased impulsivity compared to healthy individuals. There was no significant difference on attention and nonplanning impulsivity subscales; however, on the motor subscale, bipolar patients were more impulsive than unipolar disorder patients.