Endovenöz lazer ablasyon (EVLA) ve skleroterapi teknikleri ile ultrason eşliğinde aynı seansda, tüm reflü kaynaklarına yönelik varis tedavisi ve erken dönem sonuçları
Varicose vein treatment targeting all reflux sources with ultrasound guided endovenous laser ablation (EVLA) and sclerotherapy techniques at one session with short term results
  1. Tez No: 390171
  2. Yazar: ŞÜKRAN MANSUROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET MAHİR ATASOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik venöz yetmezlik, Endovenöz lazer ablasyon, VCSS, CEAP, CIVIQ-2, Chronic venous insufficiency, Endovenous laser ablation, VCSS, CEAP, CIVIQ-2
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Çalışmamızda varis hastalarında EVLA ve Skleroterapi teknikleri ile Büyük Safen Veni (BSV), eşlik eden veya izole olarak izlenen Küçük Safen Veni (KSV), diğer trunkal venler ya da perforan venler gibi reflü kaynaklarının aynı seansda, selektif olarak tedavisinin etkinliği araştırıldı . Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Mart 2010-Mart 2014 tarihleri arasında Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji Anabilim dalına varis şikayetiyle başvurup, EVLA ve skleroterapi tedavisi yapılan 153 hasta dahil edildi. Hastaların hepsine tamamlayıcı olarak skleroterapi (aethoxysklerol, %2 polidocanol) uygulandı. Bulguların analizinde; venöz klinik şiddet skorlaması (VCSS), klinik-etyolojik-anatomik-patofizyolojik (CEAP) ve CIVIQ-2 sınıflama sistemi kullanıldı. Hastaların değerlendirilmesi tedavi öncesi ve sonrası klinik ve renkli doppler ultrasonografiyle yapıldı. Bulgular: Birinci yıl RDUS kontrollerinde tedavi edilen 291 damarın hepsinde tam oklüzyon saptanmış olup teknik başarı %100 olarak kabul edildi. 6 aylık takipte sadece 12 hastada (12/291, 4%) ikinci kez girişime ihtiyaç duyuldu. Bu damarlardan 4'ü BSV, 2 'si KSV, 6'sı perforan ven ve trunkal venlerdi. İşlem sonrası ilk 6 ay kontrollerinde CEAP, VCSS ve CIVIQ-2' deki değişiklik istatistiksel olarak anlamlıydı. Klinik değerlendirmede ekimoz ve hafif- orta derecede ağrı en sık karşılaşılan minör komplikasyonlardandır. 3 hastada (%1,9) tromboflebit gözlenmiş olup, analjezik antiinflamatuar ilaçların tedavide yeterli olduğu saptandı. 1-2 haftalık tedavinin ardından tam iyileşme görüldü. Hastaların hiçbirinde tedavi sonrasında ve takiplerde major komplikasyonlardan derin ven trombozu, pulmoner emboli, cilt yanığı saptanmadı. Sonuç: EVLA tedavisi, minimal travmatik, kolay uygulanabilir etkili ve güvenilir bir yöntem olup son yıllarda giderek artan sıklıkta kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is presenting the efficency of the targetted treatment of Great saphenous vein (GSV) with the accompanying or isolated reflux sources such as small saphenous vein (SSV), other truncal veins or perforating veins in patients with varicose disease who were treated by endovenous laser ablation (EVLA) and sclerotherapy techniques at the same session. Materials and Methods: This study involves 153 patients who applied to the Department of Radiology of the Medical Faculty of Maltepe University with complaints of varicose disease between March 2010 and March 2014. EVLA and sclerotherapy (aethoxysklerol, 2% polidocanol) were applied all the patients. Venous Clinical Severity Score (VCSS), Clinical - Etiological- Anatomical – Pathophysiological (CEAP) and Venous Quality of Life Questionnaire were used for the analysis of the indications. The patients were assessed before and after the treatment by duplex scan findings and clinical assessment scores. Results: Total occlusion of the targetted vein was observed in all of the 291 veins at the first year follow-up. The success rate was regarded to be 100% in one year. Only 12 patients (12/291, 4%) required second intervention at the 6 month follow-up. Four of them was GSV and 2 of them were SSV. Six vein was perforator veins and truncal veins apart from the saphenous veins.The post-treatment scores at the 6 month control showed a statistically significant difference in CEAP, VCSS and CIVIQ-2. Ecchymosis and mild-moderate pain were the most common minor complications in clinical assessment. In 3 patients (1.9%) thrombophlebitis was observed and analgesic antiinflammatory medications were determined to be adequate for treatment. None of the patients had any major complications such as deep vein thrombosis pulmonary embolism, skin burned. Conclusion: EVLA is minimally traumatic, easily applicable and effective procedure. The method is being used with ever-increasing rates in the recent years.