Yüzeyel venöz yetmezlikte endovenöz lazer ablasyon tedavisinin uzun dönem sonuçları
Endovenous laser ablation for superficial vein insufficiency: Long term results
  1. Tez No: 360100
  2. Yazar: SERAP TEMOÇİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER BOZKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Varis, venöz yetmezlik, EVLA, köpük skleroterapi, VCSS, Varices, venous insufficiency, EVLA, foam sclerotheraphy, VCSS
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
YÜZEYEL VENÖZ YETMEZLİKTE ENDOVENÖZ LAZER ABLASYON TEDAVİSİNİN UZUN DÖNEM SONUÇLARI Yüzeyel venöz yetmezlik ve varislerin tedavisinde uzun süredir cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin genel anestezi, hastanede kalış süresinin daha fazla olması, artmış komplikasyonlar gibi dezavantajları vardır. Bu dezavantajları ortadan kaldırabilmek için yeni tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulmuştur. Yüzeyel venöz yetmezlik tedavisinde son yıllarda Endovenöz Lazer Ablasyon (EVLA) ve köpük skleroterapi yöntemleri cerrahiye alternatif en güncel tedavi yöntemleridir. Bu çalışmada, alt ekstremite yüzeyel venöz yetmezlik ve buna bağlı gelişen varislerin tedavisinde EVLA ve köpük skleroterapi yöntemlerinin uzun dönem sonuçları araştırıldı. Semptomatik safen ven yetmezliği tespit edilen 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Toplam 44 EVLA ve eş zamanlı 30 köpük skleroterapi uygulandı. İşlem öncesinde venöz hastalığın şiddetini belirlemek amacıyla Venöz Klinik Şiddet Skorlaması (VCSS) ve Vizüel Analog Skala (VAS) kullanıldı. İşlem sonrası hastalar klinik olarak ve Doppler US ile değerlendirildi. VCSS ve VAS skorları takipleri sırasında tekrarlandı. Takibin 1. yılında safen venlerde %100 oranında tam oklüzyon saptandı. Majör komplikasyon gözlenmedi. VCSS ve VAS skorları işlemden önce ve sonra karşılaştırıldı ve skorlarda anlamlı düşme izlendi. EVLA ve eş zamanlı köpük skleroterapi, iyi kozmetik ve klinik sonuçlarıyla, düşük komplikasyon oranlarıyla etkin, güvenilir ve minimal invaziv bir tedavi seçeneğidir.
Özet (Çeviri)
Surgical procedures have been used in the treatment of superficial venous insufficiency and varices for a long time. These procedures have some disadvantages such as general anesthesia, longer hospital stay, more complications. New treatment methods are needed to overcome these disadvantages. EVLA and foam sclerotheraphy are most current treatment methods alternative to surgery in the treatment of superficial venous insufficiency. Efficiency of endovenous laser ablation and foam sclerotheraphy methods in the treatment of lower extremity superficial venous insufficiency and varices was studied. Forty patients with symptomatic sapheneous vein insufficiency were included in the study. Fifty-one EVLA and concomitant thirty foam sclerotheraphy were performed. To determine the severity of the venous disease Venous Clinical Severity Score (VCSS) and Visual Analogue Scale (VAS) were administered before the procedures. Patients were followed clinically and with Doppler ultrasonography for 1 year after the procedures. VCSS and VAS scores are repeated at 1 year of the follow-up. At the 1 year of the follow-up for the saphenous veins; the total occlusion rate was 100%. EVLA and concomitant foam sclerotheraphy is an effective, safety, minimally invasive treatment option with good cosmetic and clinical results and lesser complication rates.