Yoğun bakım hemşirelerinin izolasyon kurallarıyla ilgili bilgilerinin uygulamaya yansıtılmasının değerlendirilmesi
Evaluating the reflection of the applications for the knowledge of the intensive care nurses regarding the isolation rules
  1. Tez No: 390170
  2. Yazar: AZİZE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN OLGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İzolasyon, Hemşire, Yoğun Bakım, Isolations, Nurses, Intensive Care
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Araştırma, yoğun bakım hemşirelerinin izolasyon kurallarıyla ilgili bilgisinin ölçülmesi, enfeksiyonların önlenmesi ve kontrolü ile ilgili kabul edilen izolasyon kurallarını uygulama ile pekiştirerek pratikte doğru uygulamaların değerlendirilmesini amaçlayan, araştırmanın örneklemini Acıbadem Üniversite Hastanesi'nde Yoğun Bakımda çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 70 hemşire oluşturdu. Çalıştığı ünitede 6 ayını doldurmuş sorumlu hemşire hariç tüm hemşirelerin (44 hemşire) iki ayrı gözlem sonuçları değerlendirildi. Araştırmanın verileri; 'Genel Bilgi Formu', 'İzolasyon Önlemlerine Uyum Çizelgesi Değerlendirme Formu (Özbildirim Formu)' ve 'İzolasyona Uyum Çizelgesi Gözlem Formu' kullanılarak toplandı. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS 21.0 istatistik paket programında uygun istatistik yöntemler kullanılarak değerlendirildi. Bu araştırmadaki çalışan hemşirelerin yarıya yakını lisans öğrenimine sahipti. Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 24±4,5'ti. Hemşirelerin en çok temas izolasyonu uyguladığı; eğitimin en fazla kurumda oryantasyon sırasında aldığı; en fazla malzeme eksikliği konusunda sorun yaşandığı belirlendi. İzolasyon önlemleri konusunda ve izolasyon önlemlerine uyum puan ortalamalarının kadın hemşirelerin erkek hemşirelere göre daha yüksek olduğu belirlendi. Hastayla temas öncesi, hemşirelerin verdiği cevaplarda ellerini yıkadığını, fakat gözlem yapılan hemşirelerin çoğunun ellerini yıkamadığı gözlendi. Sonuç olarak; kurumsal faktörlerin, mesleki gelişim ve eğitim faaliyetlerinin sağlık profesyonellerinin izolasyon önlemlerine uyumunu arttırmada etkili olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
The study aims to measure the knowledge of nurses about the isolation rules of intensive care, prevention of infection and its control by reinforcing the correct information in practice. Examples of my research have been consisted of 70 nurses working in the intensive care of Acıbadem University Hospital. Apart from the responsible nurses who completed their 6th month in the Unit they work, all the nurses (44 nurses) were observed during the survey. The research data were collected by using 'General Information Form', 'Compatibility Chart on Isolation Precautions Assessment Form (self-report form)' and 'Isolation Compliance Schedule Observation Form'In terms of evaluating the collected data and making statistical analysis, appropriate statistical methods were utilized in SPSS 21.0 statistical software package. The half of nurses participating in the research have bachelor degree. The average age of nurses participated in the research was 24±4,5. It was determined that the nurses obtained their knowledge of contact isolations during their training in their own institution and the most experienced problems nurses came across was the lack of material in this regard. The average score regarding isolation precautions and compliance with isolation precautions was determined that female nurses held higher points than male nurses. All the nurses stated in their response that they wash their hands before contacting with the patients, however, it was observed that most of them did not wash their hands. As a result, institutional factors, professional development and training were found to be effective in increasing of compliance with isolation precautions of health care staff.