Kamulaştırma amaçlı arazi toplulaştırması
Land consolidation for nationalization purpose
  1. Tez No: 390319
  2. Yazar: TURGUT AYTEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUN ÇAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Mühendislik Bilimleri, Geodesy and Photogrammetry, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kamulaştırma, arazi toplulaştırma, kamulaştırma amaçlı arazi toplulaştırma, sürdürülebilir kırsal kalkınma, yüksek hızlı tren hattı, Nationalization, land consolidation, land consolidation for nationalization purpose, sustainable rural development, high speed train
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Türkiye Cumhuriyeti Devleti hızla artan nüfusuna iş imkânı sağlayabilmek, kırsal ve kentsel alanda hayatlarını sürdüren insanların sosyal yaşam kalitelerini artırabilmek, kişi başına düşen milli geliri artırıp, sanayi ve teknolojik anlamda kalkınabilmesi için çeşitli yatırımlar yapmak zorundadır. Türkiye'de kamu kurum kuruluşlarında çalışan üst düzey yöneticiler yeni karayolları yapmak, mevcut karayolları standartlarını yükseltebilmek içinbölünmüş yola dönüştürmek, yüksek hızlı tren, demiryolu, enerji iletim hatları, içme suyu, sulama suyu hattı gibi hat projelerini ve kırsal alan düzenlemelerini öncelik verip bitirmek zorundadır. Bu projelerin büyük çoğunluğu kırsal alanlarda uygulama alanı bulmaktadır ve ihtiyaç duyulan alanlar kamu yararı gözeterek kamulaştırma yoluyla elde edilmektedir. Türkiye'de halen uygulanmakta olan kamulaştırma da devletin yatırım için ihtiyaç duyduğu araziler sahiplerine sorulmadan ve başka çözüm yolları aranmadan zorla elde edildiği için, işlemi yapanın da işleme tabi tutulanın da memnun olmadığı bütün araştırmalarda tespit edilmiştir. Bu çalışmada Türkiye'de kamu kuruluşlarının kamu yatırımlarını yapabilmek için gerekli olan arazilerin edinim yolları ve karşılaşılan problemler araştırılmıştır. Gerekli olan arazilerin başka yollarla yani arazi toplulaştırma yoluyla edinilmesinin hukuki boyutları, yapım süreci, mali boyutları Konya –Ankara yüksek hızlı tren hattının geçtiği Konya Kadınhanı Kolukısa ve Sarıkaya kırsal alanına geometrik, yaşayan insanlara ekonomik, sosyolojik etkileri ve sonuçları incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre kamulaştırma yapan kurumve kuruluş yetkilileri ile Kolukısa ve Sarıkaya mahallesinde yaşayan vatandaşlarla anket çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Republic of Turkey must make various investments in order to provide job opportunities for the growing population, improve social life standards of the people living in urban areas, increase the national income per capita, and develop in industrial and technological sense. Senior managers working in public institutions in Turkey must give priority to make new highways, convert the present roads to highways to raise the standards, make high speed train railways, power transmission lines, drinking and irrigation water projects and rural land regulations, and finish them. Most of these projects have application place in rural areas and the required lands have obtained from nationalization by considering public benefit. Since the nationalization currently applied by state is performed without asking the owners of the lands and having the lands under compulsion without trying to find any other ways of solution, dissatisfaction of both applicators and the owners of consolidated lands have found out according to the investigations. In this study, the ways of obtaining land for making investments of public organizations and problems faced in Turkey are searched. Legal aspects of the other ways of land acquisition –land consolidation– the performing process, the financial aspects, geometric effects to the Kadınhanı Kolukısa and Sarıkaya rural areas where Konya-Ankara high speed rail line passes, socio economic effects to the people living in the area are investigated. Officials of nationalization organizations and institutions, and citizens living in Sarıkaya and Kolukısa neighbourhood were conducted a questionnaire according to the obtained results.