Kamulaştırma amaçlı arazi toplulaştırma
Land consolidation purposed expropration
  1. Tez No: 168416
  2. Yazar: ATAKAN SERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi toplulaştırma, Maliyet Değerlendirmesi, Kamulaştırma, Dağıtım, Kadastro, Arazi Kullanım Şekilleri, Land Consolidation, Cost Assessment, Expropriation, Re-distribution Cadastre, Forms of Land Usage
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Arazi edinimi için en son yöntem kamulaştırma olmalıdır. Kamulaştırılacak alan arazi toplulaştırma ile edinilebilir. Fakat Türkiye'de Kamu sektörü arazi edinimi için genellikle kamulaştırmayı tercih etmektedir. Bu konuları içeren tez beş ana kısımdan oluşmaktadır. İkinci bölümde arazi kullanım şekilleri ve tarımsal arazilerin parçalanma nedenleri grafik ve tablo halinde gösterilmiştir. Arazilerin amacı dışında kullanım durumu ve etkileri sunulmuştur. Üçüncü bölümde Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü gibi uygulayıcı kurumlar tanıtılmıştır. Arazi toplulaştırma Projelerin yıllara ve illere göre gelişimi sunulmuştur. Arazi toplulaştırma projelerinin teknik özelikleri ve çiftçi öncelikleri belirtilmiştir. Dördüncü bölümde Kamulaştırma yasası ve uygulamadaki işlem sırasına değinilmiştir. Beşinci bölümde kamulaştırma ve arazi toplulaştırmanın etkileri; sosyal, maliyet ve zaman açısından karşılaştırılmıştır. Bu bölümde GAP projesinde kamulaştırma nedeni ile göç ettirilen yöre halkı ile yapılan anketlere yer verilmiştir. Son bölümde Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı Sulama Daire Başkanlığı tarafından uygulanan 10 farklı ildeki arazi toplulaştırma verileri incelenmiştir. Sonuç olarak, Arazi toplulaştırma, kırsal alanda sosyal, ekonomik, kadastral problemlerin çözümünde en iyi seçenektir.
Özet (Çeviri)
Expropriation has to be as the final methods for land acquisition. The land which is to be expropriated can be acquired through land consolidation. However, the Public Sector in Turkey usually prefer expropriation as a method for land acquisition. Consisting above mentioned issues, this thesis consist of five major parts. In the second part; the forms of land usage and the reasons for land shatter are presented with graphics and charts. In addition to these, land usage situation without purpose and its affects are presented. Some institutions like the General Directorate of Rural Service (GDRS) and the General Directorate of Agricultural Reform (GDAR) are presented in the third part. The development of Land Consolidation Projects on the basis of their distribution by year land region is also presented in this part. Technical characteristics of land consolidation, and farmers priorities, is specified. In the fourth part, Expropriation Law and its implementation procedures are expressed. In the fifth part; the social, economic, time and cost effects of the expropriation and land consolidation are compared. The data gathered through the questionnaires conducted with the migrant local farmers, who had to migrate because of the expropriation in the Southeastern Anatolia Project are presented in this chapter. In the last part; data of the Land Consolidation Projects(LCP) which are performed in 1 0 different provinces by the Irrigation Department of the General Directorate of Rural Service, are analyzed. As a result of land consolidation is best of choice method to solve social, economic, cadastral problems in the rural areas.