Kentsel dönüşüm uygulamalarının uzlaşmacı arazi kullanım planlaması açısından analizi
Analysis of urban regeneration applications in consensus land use planning approach
  1. Tez No: 390322
  2. Yazar: ASLI BOZDAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞABAN İNAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel dönüşüm, mülkiyet dönüşümü, oyun teoremi, uzlaşmacı arazi kullanım planlaması, yönetişim, Consensus land use planning, game theory, governance, transformation of property rights, urban regeneration
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Kentsel dönüşüm uygulamaları, kentsel alanı konumsal ve konumsal olmayan tüm nitelikleri ile ele alan ve toplum, mekân ve siyaset bütünlüğü ile yeniden oluşturmaya çalışan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Uygulamalar incelendiğinde, paydaşlar arası mekânın paylaşımından oluşan rekabet sonucunda mekâna yansıyan arazi kullanım planlamasının, mekânsal adalet ve kaliteyi yansıtamadığı, geçici çözümler sunan, sürdürülebilir olmayan ve başarısız uygulamalar oluşturduğu görülmektedir. Bu tez çalışmasının amacı; sürdürülebilir nitelikte arazi kullanım planlaması ilkeleri çerçevesinde paydaşların birbirileriyle uzlaşmalarını sağlayarak ortak mekânsal stratejiler oluşturabilmektir. Tezin kapsamı, uzlaşma eksikliğinden doğan sorunların tespiti, uzlaşmacı bir arazi kullanım planlaması yaklaşımı kapsamının belirlenmesi ve uygulama alanı olan Konya tarihi kent merkezinde, bu yaklaşımı ve uygulama alanı özelikleri ve mevcut sorunlarına yönelik ortak mekânsal stratejileri oluşturmaktır. Uzlaşmacı bir arazi kullanım planlaması yaklaşımı kapsamında, paydaşlarca verilen önem düzeyleri karşılaştırılarak yetersizliklerin, uygulama alanında var olan sorunların ve beklentilerin tespit edilmesi amaçlı anket uygulaması yapılmıştır. Uygulama alanına ilişkin ortak mekânsal stratejilerin oluşturulması anket uygulamaları sonuçlarının karar analizi yöntemlerinden olan oyun teoremi değerlendirmesi ile sağlanmıştır. Sonuçta, kentsel dönüşüm alanında paydaşların beklentilerine yönelik uzlaşmacı bir arazi kullanım planlaması yaklaşımında oyun teoremi yöntemi kurgulanarak, vizyon ve arazi kullanım planlaması, yer seçim tercihleri ve işlevsel bir yönetişim ve anlamlı katılım uygulamalarına yönelik ortak mekânsal-işlevsel stratejiler oluşturulmuştur. Bu mekânsal stratejilere yönelik uygulama alanı analizleri ile planlama önerileri ve kısıtları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Urban regeneration application is a concept which deals with all spatial and non-spatial qualifications of urban areas and helps to recreate society, environment and political integrity. It has been observed that the competition of the sharer actors is leading the injustice outcomes and generally offers temporary and unsustainable solutions. The objective of this thesis is to create common spatial strategies by reaching an agreement between the actors within the sustainable land use planning principles. The scope of this thesis is to determine the problems arise by disagreements, determining a consensus land use planning approach contents and creating common spatial strategies for ongoing problems of historical city center of Konya province. A survey application is conducted within the scope of this approach with respect to the purposes of comparing importance levels of the actors and determining problems and expectations in the application area. Game Theorem assessment which is one of the survey applications decision analysis methods is used for creating common spatial strategies. As a result, game theorem is used within the scope of the consensus land use planning approach for the expectations of the actors in the urban regeneration area. Common spatial strategies are created for vision and land use planning with the site selection preferences, the functional governance and the significant involvement applications. Application area analyses, planning suggestions and the limits are determined for these spatial analyses.