Sünek olmayan BA çerçevelerin ince çelik perdelerle güçlendirilmesi
Strengthening of nonductile RC frames with steel plate shear walls
  1. Tez No: 390334
  2. Yazar: ERSAN DİRİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HÜSNÜ KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem davranışı, güçlendirme, ince çelik perde, Earthquake performance, strengthening, steel plate shear walls
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Yeryüzünün oluşumundan itibaren sismik yönden aktif yerlerde çeşitli sonuçlar doğuran depremlerin meydana geldiği bilinmektedir. Bilindiği gibi Türkiye de dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır. Yurdumuzda hali hazırda betonarme çerçeve tipi yapı stokunun deprem güvenliği açısından güçlendirilmesi karmaşık ve güncel bir mühendislik problemidir. Çeşitli sebepler sonucu mevcut birçok yapı yeterli deprem güvenliğine sahip bulunmamaktadır. Bu tür yapıların güçlendirilmesi için çeşitli yöntemler uygulamaktadır. Bu yöntemler yapının taşıyıcı sistemine, temel biçimine ve mimari şartlarına bağlıdır. Gerçekleştirilen güçlendirme yöntemlerinde temel hedef, yapıda dayanım, süneklik ve rijitliğin olması gereken seviyeye getirilmesidir. Yapıda rijitliğin çok düşük düzeylerde bulunması katlar arası rölatif deplasmanların büyük sorunlar oluşturmasına neden olur. Bu tür yapılarda betonarme çerçevelerin uygun gözlerine betonarme dolgu duvarlar yerleştirilerek güçlendirilmesi bir çözüm olmaktadır. Fakat buna benzer yöntemler iskan edilen mevcut binalarda uygulanırken binanın boşaltılması gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Konutların yanında resmi binalar, alışveriş merkezleri, okul, hastane gibi yapıların güçlendirilmesi sırasında bina boşaltılacağı için ciddi ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Yaptığımız bu çalışmada, güçlendirme için yapılan ince çelik perdeler çerçeve dışına montajlanarak yapıların boşaltılmasına gerek kalmaması ve ekonomik kayıpların en aza indirilmesi amaçlanmıştır. Güçlendirilmiş yapıların elastik ötesi davranışlarındaki değişimin belirlenmesi, güçlendirme uygulamalarının ne kadar etkili olduğunun belirlenmesi amacıyla kullanılmaktadır. Doğrusal olmayan analiz yöntemlerinin genel amacı belirli bir deprem yükü seviyesi için yapıdan istenen deprem davranışının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin kontrolüdür. Bu sebeple bu çalışmada yapı sistemlerinin güçlendirilmesini değerlendirmek amacıyla 1/3 ölçekli boş betonarme çerçeve, tuğla duvarlı ve ince çelik perde elemanlarla güçlendirilmiş yapıların doğrusal olmayan analizlerinin gerçekleştirilmesi ve sonuçlarının karşılaştırılması amacıyla doğrusal olmayan statik itme analizleri uygulanmıştır. Güçlendirilmiş numunelerin ve mevcut yapının doğrusal olmayan analizlerinden elde edilen sonuçlar değerlendirilerek güçlendirmenin yapı üzerindeki etkileri karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Seismically active faults creates the earthquakes and our country Turkey is situated İn a very active seismic zone. The earthquake performance improvement task of available building stock is a complex and urgent problem of the society and country. Due to several reasons, available building stock is seismically deficient. Several conventional and innovative methods are available for strengthening the reinforced concrete structures. These method depend on structural system of the building, foundation type and architectural conditions. The main target of the strengthening is to improve ductility, capacity, rigidty of the system. If the lateral rigidity of the structural system is low, lateral drifts and relative displacement between the storeys can create problem. For that type structures, reinforced concrete infill walls seems to be best choice. On the other hand conventional methods require the evacuation of the facilities and requires long construction times. This loss of function creates huge economic losses also for hospital or school type of structures. In this study, exterior strengthening alternatives of reinforced concrete structures are investigated. Steel plate shear walls are intended to be fixed at the exterior side of the structures. In the experimental part of the study 1/3 scaled, one bay, two storey RC frames are manufactured and tested under lateral loads, first specimen was the reference bare frame specimen, the other is reference specimen with infill wall. The last specimen is strengthened with steel plate shear walls.