Asimetrik yarı parabolik kuantum kuyuların elektronik ve optik özellikleri
The electroni̇c and opti̇cal properties of the asymmetrical semi parabolic quantum wells
- Tez No: 390408
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM KIRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuantum Kuyu, Hidrojenik Safsızlık, Elektrik Alan, Elektronik ve Optik Özellikler, Quantum Well, Hydrogenic Impurity, Electric Field, Electronic and Optical Properties
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, elektrik alan altında asimetrik yarı parabolik kuantum kuyularının, elektronik ve optik özellikleri etkin kütle yaklaşımı altında varyasyon metodu kullanılarak incelenmiştir. Safsızlığın varlığında ve yokluğunda sistemin enerjisi hesaplanmıştır. Ayrıca sistemin optik özellikleri (lineer ve lineer olmayan soğurma katsayıları ve kırılma indisi değişimleri) incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar elektrik alanın hem bağlanma enerjisi hem de optik özellikler üzerine önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Asimetrik yarı parabolik kuantum kuyularının elektronik ve optik özelliklerinin, elektrik alan gibi dış etkilerle kontrol edilebileceği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the electronic and optical properties of asymmetrical semi parabolic quantum wells under electric field framework effective mass approximation have been investigated by using variational method. The energy of system is calculated with and without impurity. Moreover, the optical properties of the system (the linear and nonlinear absorption coefficients and the refractive index changes) are investigated. The obtained results show that the electric field has a significant both on the binding energy and optical properties. It is found that the electronic and optical properties of asymmetrical semi parabolic quantum well can be controlled by external factors such as electric field.