Doğu Anadolu bölgesinin bazı lokasyonlarından (Van-Hakkari-Şırnak) alınan kuşburnu (Rosa canina L.) meyvelerinin pomolojik ve bazı biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi
Determination of pomologi̇cal and some biochemical properties of rosehip (Rosa canina L.) fruit taken from different locations (Van-Hakkari-Şırnak) of Eastern Anatolia Region
  1. Tez No: 390566
  2. Yazar: TARIK ENCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAZANKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşburnu, Rosa canina, C vitamini, Fenolik bileşikler, Van, Hakkâri, Şırnak, Rosehip, Rosa canina L. vitamin C, phenolic compounds, Van, Hakkari, Şırnak
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada Van ili; Gevaş, Çatak, Erciş ilçeleri, Hakkâri ili Şemdinli ve Yüksekova İlçeleri, Şırnak ili Uludere ilçesi olmak üzere 6 farklı bölgeden seçilen kuşburnularından Rosa canina türünün pomolojik ve bazı biyokimyasal özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu türlerde meyve ağırlığı 2.7gr-1.63g, meyve eni 14.63-10.78mm, meyve boyu 25.29-15.49mm, Suda Çözünebilir Kuru Madde(SÇKM) %16.00-24.00, C vitamini içeriği 639,1-150,51mg/100g, pH değeri 3.29-4.24,Titre Edilebilir Asit Miktarı(TEAM) değeri 3,7%-1,30% Elagic asit 7,36-2,38mg/100g, Protocatehive 0,960-0mg/100g, Rutin 41,452-0,179mg/100g, Qvercetin 0,228-0mg/100g, Catechin 14,46-4,29mg/100g, Galic asit 0,814-0,014mg/100g, Chlorogenic asit 1,10-0mg/100g, Caffeik asit 0,428-0mg/100g, Syring asit 0,179-0mg/100g, P-Cumarik asit 1,164-0,097mg/100g, Ferulic asit 0,257-0,70mg/100g, Phlorodizn 0,840-0,071mg/100g arasında saptanmıştır. Yapılan çalışma sonucu birçok bölgede bulunan Rosa canina türünün biyokimyasal ve pomolojik özellikleri bakımından ümitvar olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the pomological and biochemical properties of Rosehip(Rosa canina L.) fruit sselected from six different region Gevaş (Van), Çatak (Van), Erciş(Van), Şemdinli( Hakkari), Yüksekova ( Hakkari), and Uludere (Şırnak).İn the this genotypes, fruit weight ranged between 1.63-2.70g, fruit width ranged between 10.78-14.63mm, fruit height ranged between 15.49-25.29mm. It was determined that the Soluble solid content, pH, titratable acidity and vitamin C contents of genotypes ranged between 16.00-24.00%, 3.29-4.24, 1,30-3.70% and between 150,51-639.10mg/100g, respectively. Phenolic compounds of rosehips genotypes were also determined: Elagic acid ranged between 238-7.36mg/100g, protocatechuic acid ranged between 0-0.960mg/100g, Rutin 0.179-41.452mg/100g, Quercetin 0-0.228mg/100g, Catechin acid ranged between 4.29-14.46mg/100g, Gallic acid ranged between 0,014-0.814mg/100g, Chlorogenic acid ranged between 0-1.10mg/100g, Caffeik acid ranged between 0.428mg/100g, siringik acid ranged between 0-0.179mg/100g, p-coumaric acid ranged between 0.097-1.164mg/100g, Ferulic acid ranged between 0,257-0,700mg/100g, phlorodizin ranged between 0,071-0.840 mg/100g. In this result, it was found promosing Rosa canina genotypes with regard to pomological and biochemical properties from many diffeernt region.