Van gölü'nün etkisinin görüldüğü farklı fizyografik ünitelerde bulunan toprakların oluşumu ve sınıflandrılması
Formation and classification of soils at the different physiographic units affected by Lake Van
  1. Tez No: 390609
  2. Yazar: ERKAN IŞIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİYAMİ KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Lake Van, soil formation, soil classification
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmada, Van Gölü etkisinin görüldüğü farklı fizyografik ünitelerde bulunan toprakların oluşumunun belirlenmesi ve toprak taksonimisine göre sınıflandırılması amaçlanmıştır. Araştırma alanına ait 7 toprak profilinin tanımlamaları yapılarak bu profillere ait toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Topraklar çok genç oldukları için iyi bir profil gelişimi göstermeyip ve orta derin - sığ bir profil derinliğine sahiptirler. Yer yer drenaj sorunları gözlemlenirken alt horizonlarda kireç içeriği ve değişebilir sodyum miktarında artış belirlenmiştir. Van Gölünün etkisiyle oluşmuş farklı fizyoğrafik ünitelerde bulunan topraklar Entisol ve İnceptisol ordosuna dahil edilmiştir. Profil 1 Oxyaquic Xerorthent, profil 2 Typic Haploxerepts, profil 3 Calcic Haploxerepts, profil 6 Typic Xeropsamments, profil 4, 5 ve 7 Typic Xerothents alt gruplarında sınıflandırılmıştır. Anahtar kelimeler : Van Gölü, toprak oluşumu, toprak sınıflandırma
Özet (Çeviri)
The objective of this research was to determine soil formations at the different physiographic units affected by Lake Van and to classify soils according to soil taxonomy. Seven soil profiles in the research area were defined and some soil physical and chemical properties were determined. Soils do not show a good profile development due to their too young formation, and they have moderate and shallow profile depths. Drainage problems were observed locally, and also increments in lime and natrium contents at the subhorizons were determined. Soils at the different physiographic units formed by the effect of Lake Van were included to Entisol and Inceptisol orders. Profiles were classified in the subgroups as follows; profile 1- Oxyaquic Xerorthent, profile 2- Typic Haploxerepts, profile 3- Calcic Haploxerepts, profile 6- Typic Xeropsamments, and profiles 4, 5 and 7- Typic Xerothents.