Ratlarda karbon tetraklorür ile oluşturulan kronik karaciğer hasarı üzerine zerdaçal (Curcuma longa) ve Meryemana dikeninin (Silybum marianum) etkisi
The effects of curcuma longa and silybum marianum on carbon tetrachloride induced chronic hepatic damage in rats
- Tez No: 390740
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ATASEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Karbon tetraklorür, karaciğer hasarı, meryemana dikeni, zerdaçal, rat, Carbon tetrachloride, curcuma longa, hepatotoxicity, silybum marianum, rat
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada ratlarda karbon tetraklorür (CCl4) ile oluşturulan karaciğer hasarına karşı zerdaçal ve meryemana dikeninin lipid peroksidasyonu ve bazı biyokimyasal parametreler üzerine koruyucu etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmada 4-5 aylık, 60 adet (200-250 gr) Wistar albino cinsi rat kullanıldı. Kontrol grubuna tedavi uygulaması üç grup altında yapıldı. Birinci gruba bir hafta boyunca iki kere mısır yağı (Grup I), 5. gruba 100 mg/kg dozunda meryemana dikeni (Grup V), 6. gruba 80 mg/kg dozunda zerdaçal 12 hafta boyunca gavaj yöntemi ile verildi (Grup VI). Deney grubunda haftada iki kere 0,5 ml/kg CCl4 intraperitoneal olarak enjekte edildi (Grup II). Tedavi gruplarında ise, tedavi uygulaması 12 hafta boyunca iki grup altında yapıldı. CCl4+meryemana dikeni grubunda, CCl4 enjeksiyonunu takiben eş zamanlı 100 mg/kg dozunda meryemana dikeni gavaj ile verilirken (Grup III), CCl4+zerdaçal grubunda CCl4 enjeksiyonunu takiben eş zamanlı 80mg/kg dozunda zerdaçal gavaj ile verildi (Grup IV). Deney sonunda karaciğer dokularının hem histopatolojik hem de serum biyokimyasal parametreleri incelendi. Kontrol ve deney gruplarının histopatolojik muayenelerinde kontrol gruplarında normal doku yapısı gözlenirken, karbon tetraklorür verilen grupta (Grup II) hepatositlerde yağ dejenerasyonu, remark kordonlarının yapısında bozulma, hepatositlerde dejenerasyon, portal bölgede ve parankimde çoğunluğunu lenfositlerin oluşturduğu mononüklear hücre infiltrasyon alanları, özellikle portal bölgede daha belirgin olmak üzere parankime yayılmış bağ dokusu artışı ile ilgili lobulasyon oluşumu gözlendi. CCl4+meryemana dikeni (Grup III) ve CCl4+zerdaçal (Grup IV) gruplarında Grup II'dekine benzer şekilde karaciğer lezyonlarına rastlanıldı. Kontrol (Grup I), meryemana dikeni (Grup V) ve zerdaçal (Grup VI) verilen gruplara göre, CCl4 uygulanan tüm gruplarda (Grup II, Grup III, Grup IV) serum alanin aminotransferaz (ALT), Aspartat aminotransferaz (AST) ve düşük dansiteli lipoprotein (LDL) düzeylerinde artış; yüksek dansiteli lipoprotein (HDL)ve albümin değerlerinde ise düşüş görüldü. CCl4 verilen gruba (Grup II) göre CCl4+meryemana dikeni (Grup III) ve CCl4+zerdaçal (Grup IV) verilen grupların serum değerlerinde anlamlı bir değişim gözlenmedi. Kontrol grubu (Grup 1) ile meryemana dikeni (Grup V) ve zerdaçal (Grup VI) verilen grupların değerleri karşılaştırıldığında serum biyokimya değerlerinde anlamlı bir değişme olmadığı gözlendi. CCl4 verilen gruplarda (Grup II, Grup III, Grup IV) kontrol grubuna göre (Grup 1) malondialdehit (MDA) ve nitrik oksit (NO) değerlerinde artış görüldü. CCl4 grubuna (Grup 2) göre CCl4+meryemana dikeni (Grup III) ve CCl4+zerdaçal (Grup IV) verilen grupta karaciğer MDA ve NO düzeylerinde önemli bir değişim tespit edilmedi. Sonuç olarak, bu çalışmada, oluşan karaciğer hasarının geri döndürülmesi amacıyla, zerdaçal ve meryemana dikeni verilerek yapılacak yeni araştırmalarda değişik dozlarının kullanılması ve etkilerinin belirlenmesine ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study was aimed to evaluate that protective efficacy of Curcuma longa and Silybum marianum on lipid peroxidation and some serum biochemical parameters in liver damage induced with carbon tetrachloride (CCl4) in rats. In the study, 60 Wistar albino rats with 4-5 months old (200-250 g) were used. Application of treatment in the control groups were performed with three groups. The group 1 was administrated corn oil twice for one week (Group I), group 5 was administrated 100 mg/kg silymarin (Group V) and group 6 was administrated 80 mg/kg turmeric (Group VI) for 12 weeks by oral gavage. In the experimental group was intraperitoneally injected 0,5 ml/kg CCl4 twice in a week (Group II). The aplication of treatment was performed two groups for 12 weeks in the treatment groups. While the 100 mg/kg silymarin was given in the CCl4+silymarin group by gavage (Group III), the 80 mg/kg turmeric was given in the CCl4+turmeric group following of the injection of 0,5 ml/kg CCl4 (Group IV). In the end of study, all liver tissues were examined both histopathological and serum biochemical parameters. While the normal tissue structure was observed in the control group in the histopathological examination of the experimental and control groups, it was shown that fatty degeneration in the hepatocytes, deterioration in the structure of remark cords, hepatocyte degeneration, mononuclear cell infiltration areas composed of majority lymphocytes in the portal area and parenchyma, especially at portal area increasing connective tissue spread to parenchyma related to formation of lobulation in the carbon tetrachloride (CCl4)-treated group (Group II). The liver lesions were found in the CCl4+silymarin (Group III) and CCl4+turmeric (Group IV) groups like the Group II. While the CCl4-treated groups (Group II, Group III, Group IV) were increased serum alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST) and low density lipoprotein (LDL) levels, high-density lipoprotein (HDL) and albumin values were decreased compared to Control (Group I), silymarin-treated (Group III), turmeric-treated (Group IV). The CCl4+silymarin (Group III), CCl4+turmeric (Group IV) were not observed a significant changes in serum levels compared to CCl4-treated group (Group II). It was observed that the serum biochemistry parameters were not significant change in the silymarin (Group V) and turmeric (Group VI) groups compared with control group (Group I). The malondialdehyde (MDA) and nitric oxide (NO) levels were increased in the CCl4-treated groups (Group II, Group III, Group IV) compared to control group (Group I). In the silymarin-treated (Group III) and turmeric-treated (Group IV) groups were no detected a significant change in the liver MDA and NO levels compared to CCl4-treated group (Group II). As a results, in this study it has been concluted that need to use various doses and detect of the effects in the future studies treated silymarin and turmeric, in order to reverse the liver damage.