Kronik alüminyum intoksikasyonu oluşturulan sıçanlarda doğal balın beyin dokusu üzerine etkisi
Effect of natural honey on brain tissue of rats with chronic aluminium intoxication
  1. Tez No: 390741
  2. Yazar: KENAN ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BASRİ ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer Hastalığı, Alüminyum intoksikasyonu, Doğal Bal, Beyin dokusu, Alzheimer Diseases, Alumınum Intoxıcatıon, Naturel Honey, Brain tissue
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Diyet ile maruz kalınan alüminyumun Alzheimer hastalığı ile ilişkili olduğuna dair bulgular olsa da aksi yönde bulgular ortaya koyan çalışmalar az değildir. Sunulan bu çalışmada, bir insanın yaklaşık olarak bir ömür boyu diyet ile maruz kalabileceği miktarda ve kronik olarak uygulanan alüminyumun oluşturacağı muhtemel nörolojik hasara karşı koruyucu olması beklenen doğal balın beyin dokusu üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışmada Wistar Albino türü dişi yetişkin sıçanlar kullanılmıştır. Sıçanlar 5 gruba ayrılmıştır. Birinci grup kontrol grubudur. İkinci gruba sadece alüminyum klorür (4,2 mg/kg), üçüncü gruba alüminyum klorür ve doğal bal (0,1 g/kg), dördüncü gruba alüminyum (4,2 mg/kg) klorür ve doğal bal (1 g/kg) ve beşinci gruba alüminyum klorür ve doğal bal (10 g/kg) uygulanmıştır. Üç ayın sonunda hayvanlar öldürülerek beyin dokusu çıkarılmış ve immünohistokimyasal ve diğer histolojik yöntemlerle incelenmiştir. Hematoksilen eozin ile boyamada kontrol grubuna ait beyin dokuları normal olarak gözlenmiş, deney gruplarına ait beyin dokularında da herhangi bir patolojiye rastlanmamıştır. Beyin dokusundaki amiloid plakları ve nörofibriler düğümleri gösterebilen Bielschowsky'nin gümüş nitrat boyası ile boyanan beyin dokularında pozitif boyanma gözlenmemiştir. İmmunohistokimyasal çalışmalarda hem kontrol hem de deney gruplarında β-amiloid ve p-Tau proteinleri için pozitif boyanmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmanın bulguları, diyet ile maruz kalınabilecek miktarlardaki alüminyumun Alzheimer hastalığına yol açamayacağı yönündeki görüşleri desteklemektedir. Literatürdeki diğer çalışmaların aksine, herhangi bir nörolojik hasara rastlanılmaması genetik farklılıklara bağlanabilir. Ayrıca bulgular doğal balın çok yüksek miktarlarda bile önemli bir toksisitesinin olmadığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Even though there are conclusions about connection between aluminum due to dietary exposure and Alzheimer's disease, the studies indicating the opposite findings are not less. In this study, the effects of the natural honey in an amount of a personmay be exposed due to diet throughout its life and that is expect to productive against neurological damage of the aluminum caused by chronically administered were investigated. In the study female and adult Albino Wistar rats were used. The rats were divided into five groups. The first group is the control group. Only aluminum chloride (4,2 mg/kg) for the second group, aluminum chloride and natural honey (0.1 g / kg) for the third group, aluminum chloride and natural honey (1 g / kg) for the fourth group and aluminum chloride and natural honey (10 g / kg) for the fifth group were administered. At the end of three months the rats were killed and their brain tissue removed was examined with immunohistochemical and histological methods. In the staining process with hematoxylin eosin, brain tissue of the control group was observed as normal. Any pathology in the brain tissues of the experimental groups was not found. In Bielschowsky's the brain tissues stained with silver nitratethat can show Amyloid plaques and neurofibrillary tangles in brain tissue positive staining was not observed. In immunohistochemical studies in both control and experimental groups, positive staining has been found for β-amyloid and p-Tau proteins. The findings of this study support the view that an amount of the aluminum due to dietary exposure cannot lead to Alzheimer's disease. Unlike other studies in the literature, absence of any neurological damage can be attributed to genetic differences. The findings also indicate that even large quantities of natural honey have no significant toxicity.