Kronik alüminyum intoksikasyonu oluşturulan sıçanlarda doğal balın beyinde oksidatif stres üzerine ve hipokampal fonksiyonlar üzerine etkisi
Effect of natural honey on oxidative stress in brain and hippocampal functions of rats with chronic aluminium intoxication
- Tez No: 390739
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BASRİ ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum, Alzheimer hastalığı, doğal bal, Morris su tankı testi, antioksidan, Aluminium, Alzheimer's disease, natural honey, Morris water maze, antioxidant
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Diyet ile maruz kalınan alüminyumun (Al) Alzheimer hastalığı (AH) ile ilişkili olduğuna dair bulgular olsa da aksi yönde bulgular ortaya koyan çalışmalar az değildir. Sunulan bu çalışmada, bir insanın yaklaşık olarak bir ömür boyu diyet ve içme suyu ile maruz kalabileceği miktarda ve kronik olarak uygulanan Al ve doğal balın oksidatif stres ve hipokampal fonksiyonlar üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada Wistar Albino türü dişi yetişkin sıçanlar kullanılmıştır. Sıçanlar 5 gruba ayrılmıştır. Birinci grup kontrol grubudur. İkinci gruba sadece alüminyum klorür (AlCl3), üçüncü gruba AlCl3 ve doğal bal (0,1 g/kg), dördüncü gruba AlCl3 ve doğal bal (1 g/kg) ve beşinci gruba AlCl3 ve doğal bal (10 g/kg) uygulanmıştır. Dozlama öncesi, dozlamanın 45. ve 90. günlerinde olmak üzere 3 kez Morris su tankı (MST) testi ve açık alan testi yapılmıştır. Üç ayın sonunda deney hayvanları sakrifiye edilerek beyinde oksidatif stres parametrelerine bakılmıştır. Ayrıca deney hayvanları sakrifiye edilmeden önce hipokampal uzun dönemli güçlenme ((UDG), long term potentiation(LTP)) ölçümü yapılmıştır. MST testinde ve oksidatif stres parametrelerinde (Total antioksidan seviyesi (TAS), total oksidan seviyesi (TOS), tiyol seviyesi ve ksantin oksidaz enzim aktivitesi) gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Diğer yandan UDG parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı bozulmalar tesbit edilmiştir. Ama doğal bal uygulaması bu bozulmaları önlememiştir. Sonuç olarak sunulan bu çalışmanın bulguları Al'un AH'na yol açan faktörlerden biri olduğu yönündeki görüşleri desteklemekte, ama diyet ve içme suyu ile maruz kalınan Al'un önemli bir derecede nörolojik hasara yol açmayacağını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Although there are evidences indicating that dietary exposure to aluminium is associated with Alzheimer's disease, the studies which report opposite findings are not less. In this study, effect of aluminium by chronic administration, in an amount of a approximately lifetime exposure of a human being with diet and tap water and natural honey on oxidative stress of brain and hipocampal function was investigated. In this study, Wistar Albino female adult rats were used. The rats were divided into five groups. The first group is the control group. Only aluminium chloride was administered to the second group, aluminum chloride and natural honey ( 0.1 g / kg ) were administered to the third group, aluminum chloride and natural honey ( 1 g / kg) were administered to the fourth group and aluminum chloride and natural honey ( 10 g / kg ) were administered to the fifth group. Morris water maze (MST) task and open field t was conducted at three time points (prior to dosing, forty-fifth days and ninetieth days of dosing). At the end of three months, rats were sacrificed and brain oxidative stress parameters were measured. In addition, prior to sacrificiation, hippocampal LTP (long term potentiation ) measurement was made. There were no statistically significant difference among groups MWM and in terms of oxidative stress parameters (total antioxidant status (TAS) , total oxidant status (TOS), thiol levels, and xanthine oxidase enzyme activity). On the other hand, statistically significant deteriorations in LTP parameters were found. However, application of natural honey did not prevent the these deteriorations. As a result, findings of the current study support the opionions that aluminium is one of the cause of Alzheimer's disease. However, it seems that aluminium that is exposed with diet and tap water does not cause a significant degree of neurological damage.