Beyaz nokta lezyonlarının tedavisinde uygulanan farklı tedavi yöntemlerinin klinik takibi
White spot lesions of different treatment modalities in the treatment of clinical follow-UP
  1. Tez No: 390755
  2. Yazar: MUHAMMED ÇAYABATMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAHYA ORÇUN ZORBA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Beyaz nokta lezyonlar, kantitatif ışık floresansı (KIF), rezin infiltrasyon tekniği, minimal invaziv yaklaşım, White spot lesions, quantitative light induced florescence (QLF), resin infiltration technique, minimally invasive concept
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı mikro invaziv bir yaklaşımla başlangıç çürüklerini durdurmak için geliştirilen rezin infiltrasyon tekniğinin beyaz nokta lezyonlarının maskelenmesindeki etkinliğini ve beyaz nokta lezyonlarının remineralizasyonuna etkili florid uygulamasının etkinliğini değerlendirmektir. Sabit ortodontik tedavi gören hastaların apareylerinin çıkarılmasından sonra beyaz nokta lezyonu tespit edilen 43 hastanın 220 beyaz nokta lezyonu çalışmaya kaydedildi ve randomize klinik çalışma için iki gruba ayrıldı. Uygulama grubuna Icon (DMG, Hamburg, Almanya) kullanılarak rezin infiltrasyon tekniği uygulandı, kontrol grubuna ise 1450 ppm floritli diş macunu (Sensodyne Pronamel, Glaksosmithkline, Newyork) ile dişlerini fırçalaması konusunda bilgilendirildi. Müdahale periyodu 12 hafta sürdü ve müdahale sonunda minenin flüoresans kaybı QLF-D Biluminator TM (Inspektor Research Systems BV, Amsterdam, Netherland) ile renk değişimi ise spektrefotometre(VITA Easyshade Compact, VITA Zahn-fabrik, Bad Säckingen, Almanya) ile değerlendirildi. Veriler Mann-Whitney U testi ve Friedman analizi (Friedman Repeated Measures Analysis of Variance) ile incelendi. Rezin infiltrasyon sistemi uygulanan grupta beyaz nokta lezyonlu dişlerin flüoresans alan kaybının uygulama sonrası ve klinik takip sonrası düzeldiği görüldü. Renk değişimi kabul edilebilir sınırlarda (∆E< 3.7) bulundu. Florit uygulanan grupta ise beyaz nokta lezyon alanlarının flüoresans kaybında iyileşme kaydedildiği tespit edildi, renk analizinde ise renk değişimi kabul edilebilir sınırlar üzerinde bulundu (∆E>3.7). Rezin infiltrasyon demineralize dişlerin estetik görünümünü iyileştirmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to clinically assess both the effectiveness of masking white spot enamel lesions using a resin infiltration technique that was recently developed to arrest incipient caries in a micro-invasive concept and florid therapy with remineralisation effect of white spot enamel lesions. Totally 220 teeth with white spot lesions detected in 43 patients undergoing orthodontic treatment with fixed appliances were enrolled and randomly allocated to a randomized controlled trial with two parallel groups. The intervention group was applied resin infiltration technique by using Icon (DMG, Hamburg, Germany) and the subjects of the control group was instructed to brush teeth with 1450 ppm fluoride toothpaste (Sensodyne Pronamel Glaksosmithkline, Newyork). The intervention period was 12 weeks and the end-point was fluorescence loss in enamel and color changes, assessed by QLF-D Biluminator TM (Inspektor Research Systems BV, Amsterdam, Netherland) and spectrophotometer (VITA Easyshade Compact, VITA Zahn-fabrik, Bad Säckingen, Germany). The data were analyzed with Mann-Whitney U test and Friedman (Friedman Repeated Measures Analysis of Variance) analyze. Fluorescence loss in enamel of white spot lesions was improved both after immediately intervention and 12 weeks follow up resin infiltration technique by using Icon. Color shifts were found in the acceptable limits (∆E< 3.7). Fluorescence loss in enamel of white spot lesions was improved both after immediately intervention and 12 weeks follow up resin infiltration technique by using florid. Fluorescence loss in enamel of white spot lesions was improved in the control group with fluoride toothpaste. Color analysis on the color change was over acceptable limits (∆E>3.7). Resin infiltration improves the esthetic appearance of demineralized teeth.