MPTP uygulanan farelerde yağ asidi amid hidrolaz enzim (FAAH) inhibitörü URB597'nin oksidatif stres ve davranış üzerine etkisi
The effects of fatty acıd amıde hydrolase enzıme (faah) ınhıbıtor URB597 on oxıdatıve stress and behavıor ın MPTP applıed mouse
- Tez No: 390757
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: MPTP, URB597, BALB c, oksidatif stres, açık alan testi, MPTP, URB597, BALB c, oxidative stress, open field test
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Parkinson hastalığının sebebi tam olarak bilinememekle birlikte, mitokondriyal disfonksiyon ve oksidatif stres ile yakından ilişkili olabileceğini işaret eden çalışmalar vardır. Bu çalışmada, selektif yağ asidi amid hidrolaz enzimi (FAAH) inhibitörü URB597 (sikloheksilkarbamik asit 3´-karbamoil-bifenil-3-il ester)'nin MPTP (1-metil-4-fenil-1,2,3,4-tetrahidropiridin) uygulanan farelerde oksidatif stres ve davranış üzerine etkisi araştırıldı. Çalışmada BALB c türü erkek yetişkin fareler kullanıldı. Fareler 4 gruba ayrıldı. Birinci grup kontrol grubu olarak bulunduruldu. İkinci gruba MPTP-HCI (30 mg/kg/gün, i.p.), 3. gruba URB597 (0.3 mg/kg/gün, i.p.) ve 1 saat sonrasında MPTP-HCI, dördüncü gruba URB597 uygulandı. Farelerin lokomotor aktivitesi (katedilen mesafe ve hareket hızı), açık alan testi ile ölçüldü. 5. gün fareler dekapitasyonla öldürülerek beyin dokuları çıkarıldı. Beyin homojenatlarında beyin antioksidan enzim düzeyleri [süperoksid dismutaz (SOD), katalaz (CAT), glutatyon peroksidaz (GSH-Px)] ve malondialdehit (MDA) düzeyleri ölçüldü. Bu çalışmanın sonucunda, MPTP grubunda, beyin homojenatında SOD, CAT, GSH-Px aktiviteleri ve MDA düzeyleri kontrol grubuna göre artmış gibi görünse de istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Tek başına uygulanan MPTP-HCI'ün, farelerde açık alan testi parametrelerinde anlamlı değişikliğe neden olmadığı gözlendi. Tek başına uygulanan URB597'nin, kontrol grubu ile kıyaslandığında, tüm beyin homojenatında antioksidan enzim aktiviteleri ve MDA düzeyleri ve açık alanda davranış parametreleri üzerine bir etkisinin olmadığı görülmekle birlikte URB597, MPTP ile kombine edildiğinde, lokomotor aktivitede azalmaya ve istatistiksel olarak anlamlı olmasa da, MPTP grubu ile kıyaslandığında enzim düzeylerinde ve MDA düzeyinde azalmaya neden oldu. Enzim düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı olmayan bu değişimler, URB597'nin parkinson hastalığının erken dönemlerinde oksidatif hasara karşı koruyucu olabileceğini düşündürdü. URB597'nin parkinson hastalığındaki net etkisinin değerlendirilebilmesi için daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
However cause of Parkinson's disease are not known completely, there are studies indicating that it is closely releated to mitochondrial dysfunction and oxidative stress. In this study, effects of URB597 (selective fatty acid amide hydrolase (FAAH) enzime inhibitor, cyclohexylcarbamic acid 3´-carbamoyl-biphenyl-3-yl ester) on oxidative stress and behavior in MPTP (1-methyl-4-phenyl-1,2,3,6-tetrahydropyridine) applied mouse were investigated. In this study adult male BALB c mice were used. Mice were divided into 4 groups. The first group was hold as control group. MPTP-HCI (30 mg/kg/day, i.p.) was administered to the second group. To the third group URB597 (0.3 mg/kg/day, i.p.) and MPTP-HCI (1 hour after from administration of URB597), to the forth group URB597 were administered. The mice were tested with open field test to measure locomotor activity (distance moved, velocity). In 5th day, the mice were mice were sacrified and brain tissues were removed with decapitation. Brain homogenates were prepared and then brain antioxidant enzymes [superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione peroxidase (GSH-Px)] and malondialdehyde (MDA) levels were measured. As results of our study, the SOD, CAT, GSH-Px activities and MDA levels in brain homogenats of MPTP group, were seen increased when compared with control group, but these were not statistically signifant. It was seen that alone administered MPTP-HCI didn't cause a signifant changes in parameters of open field test. Alone administered URB97, when compared with control group, didn't show a effect either on antioxidant enzyme activities and MDA levels in whole brain homogenates or on the parameters of behavior in open field test. When URB597 combined with MPTP, it caused a reduction in locomotor activity and it seems to cause a reduction in antioxidant enzymes and MDA levels compared with MPTP group (but this effect wasn't statistically signifant). These statistically not important changes in enzime levels were thought us that URB597 may protect aganist oxidative damage in early stages of Parkinson's disease. To assess the net effect of URB597 in Parkinson's disease, it was thougth that further works are needed.