Köpeklerde dış kulak yolu hastalıklarının video − otoskopik, ultrasonografik ve radyografik yöntemlerle belirlenmesi
Determination of otitis externas problems using radiographic, ultrasonographic nad video-autoscophic methods
  1. Tez No: 390771
  2. Yazar: ÖZGE HASANDAYIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUSRET APAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Köpek, dış kulak yolu, video-otoskopi, ultrasonografi, radiyografi, Dog, outer ear, video autoscopy, ultrasonography, radiography
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı; köpeklerde dış kulak yolu hastalıklarının radyolojik, ultrasonografik ve video-otoskopik yöntemler uygulanarak belirlenmesi, bu yöntemlerin karşılaştırmalarının yapılarak avantaj ve dezavantajlarının saptanmasıdır. Çalışmanın materyalini; kulak hastalığı olan farklı ırk, yaş ve cinsiyetteki 31 köpek oluşturdu. Hastalar gerekli olduğunda sedasyon ya da genel anestezi uygulanarak muayene edildi. Her olgunun video-otoskopik, ultrasonografik ve radyografik muayeneleri yapıldı. Elde edilen veriler ve görüntüler kaydedildi. Bütün olguların; video-otoskop ile yapılan muayenesinde 29, radyolojik görüntülemesinde 3, ultrasonografi sonuçları değerlendirildiğinde ise 25 olgunun kesin tanısı yapıldı. Sonuç olarak; köpeklerde dış kulak yolu hastalıklarının kesin tanısında video-otoskopik yöntemin diğer yöntemlere göre daha avantajlı olduğu, ultrasonografik yöntemin kendi başına yeterli olamayacağı, radiyografik yöntemin ise spesifik olgularda uygulanabileceği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Main goal of this study is determining outer ear problems in dogs by using radiology, ultrasonography and video autoscopy which includes a comparison of advantages and disadvantages between these methods. 31 dogs which all have outer ear problems from different races, ages and genders were subjected in this study. Each case examined with video autoscopy, ultrasonography and radiology. All the images and data from this examinations recorded. Patients were sedated or put under general anesthesia only if it was necessary. In all cases that have been examined during this study; 29 of the cases with video autoscopy, 3 of the cases with radiology and 25 of the cases with ultrasonography problem identified successfully. In conclusion, study determined that video autoscopy had better perfomance advantage than the other two, ultrasonography should not be used alone for identification of the problem and radiographic method can only be used for specific cases for outer ear problems in dogs.