Kolorektal kanser metastazında 'BRMS1 gen ekspresyonu' ve 'SPOP gen mutasyonu'nun prognostik öneminin araştırılması
The research of prognostic significance of 'BRMS1 gene expression and spop gene mutation in metastasis of colorectal cancer
- Tez No: 390803
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN SAATÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal Kanser, BRMS1, SPOP, Ekspresyon, Mutasyon, Colorectal Cancer, BRMS1, SPOP, Expression, Mutation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
BRMS1 geni birincil tümör oluşumunu etkilemez fakat metastazı baskılar. BRMS1 in yeni bağlayıcı partneri olan Cul3, E3 ubikitin ligazın bir bileşenidir ve BRMS1 ile Cul3 arasındaki etkileşime SPOP adaptör proteini aracılık eder. BRMS1, Cul3-SPOP kompleksi tarafından ubikitinlenmiş olan güçlü bir alt tabaka olarak karşımıza çıkmaktadır. SPOP ekspresyonu azaldığında veya mutasyonlarında BRMS1 protein seviyesi artar ve BRMS1'in baskıladığı hedef genlerin ekspresyonu baskılanır. Yeni bir yayın dışında, şimdiye kadar BRMS1 geninin ekspresyonunun ve SPOP geninin mutasyonunun kolorektal kanser metastazında rolü araştırılmamıştı. Bu çalışmamızda BRMS1'in mRNA ekspresyonunun ve SPOP mutasyonlarının kolorektal kanser metastazındaki rolü ile ilişkisi değerlendirildi. BRMS1 mRNA ekspresyon düzeyi ve SPOP gen mutasyonları 60 hastanın parafine gömülü kolorektal dokusunda incelendi. Sonuç olarak, SPOP geninin incelediğimiz bölgesinde mutasyon tespit edilmemiştir. BRMS1'in yüksek düzeyde ekspresyonunun kolorektal kanserde metastazı baskıladığını göstermekle birlikte, bu sonucun daha geniş hasta serisinde çalışılarak desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer metastasis suppressor 1 (BRMS1) suppresses metastasis without affecting primary tumorigenesis. Cul3, a component of E3 ubiquitin ligase, is a new binding partner of BRMS1 and the interaction between BRMS1 and Cul3 is mediated by the SPOP adaptor protein. BRMS1 turns out to be a potent substrate that is ubiquitinated by the Cul3–SPOP complex. Knockdown or mutations of SPOP increases the level of BRMS1 protein and represses the expression of BRMS1 repressive target genes in breast cancer cells. However, BRMS1 mRNA expression and SPOP mutations role in colorectal cancer has never been investigated. In this present study, we evaluated the association of BRMS1 expression and SPOP mutations role in metastasis of colorectal cancer. BRMS1 expression and SPOP mutations examined in formalin fixed paraffin-embedded colorectal cancer tissues of 60 patients. In conclusion there was no metation detected where the location analysed of the SPOP. In conclusion not only show that highly expression of BRMS1 repress the metastasis on colorectal cancer but also should be fortify by examining at a large sequence of patients.