Farklı ülkelerden ithal edilen etçi sığır ırklarının besi performansı yönünden karşılaştırılması
Comparing the beef breeds according to fattening performance imported from different countries
- Tez No: 390802
- Danışmanlar: PROF. DR. KAAN MUHSİN İŞCAN, DOÇ. DR. SAVAŞ SARIÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: besi performansı, Hereford, ithalat, Limuzin, Şarole, Chalorais, fattening performance, Hereford, import, Limousin
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada, Fransa, Macaristan ve Uruguay'dan ithal edilen Şarole, Limuzin ve Hereford ırkı sığırların Türkiye şartlarında besi performanslarının belirlenip karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın materyalini Saray Tarım ve Hayvancılık A.Ş./Kayseri'de beslenen her ırk için 60'ar olmak üzere toplam 180 baş hayvan oluşturmuştur. Hayvanlarda ortalama canlı ağırlık artışı (CAA), cidago yüksekliği, sağrı yüksekliği, göğüs çevresi, yemden yararlanma oranı belirlenmiştir. Buna göre, en yüksek GCAA (1,63 kg/gün) ve iyi yemden yararlanma oranı Fransa kökenli Limuzinlerde (5,34 kg yem/kg ca) elde edilmiştir. Sonuç olarak, ırklar bazında bakıldığında Limuzin ırkının GCAA'nın ve yemden yararlanma oranın iyi olması besi performansının daha iyi olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca gelecekte besi materyali ithalatında ırk ve ülke konusunda karar vericilere yardımcı olacak sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the fattening performance of Charolais, Limousine and Hereford breeds which were imported from France, Hungary and Uruguay. The material of the study were 60 animals per breed and totally 180 animals which were fattened in Saray Agriculture and Livestocks Company / Kayseri. The average daily live weight gain, height at withers, rump height, chest width and feed conversion ratio were determined. As a result, the best daily live weight gain (1,63 kg/day) and feed conversion ratio was determined in France Limousin breeds (5,34 kg feed/kg live weight) In conclusion, according to breeds; the daily live weight gain and feed conversion ratio were showed that the fattening performance was better in Limousine breed. This result was also help to decision makers in the future for import of fattening material breed and country.