Stomalı hastaların evde karşılaştıkları sorunların 'yaşam modeli' doğrultusunda değerlendirilmesi
Evaluation of the 'life model' the problems that stoma patients faced at home
  1. Tez No: 390886
  2. Yazar: RABİA ALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ETİ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Stoma, Günlük Yaşam Aktiviteleri, stoma sorunları, Yaşam Modeli, Stoma, Daily Life Activities, stoma problems, Life Model
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
AMAÇ: Bu çalışma stomalı hastaların evde karşılaştıkları sorunların 'yaşam modeli' doğrultusunda değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. MATERYAL-METOD: Araştırmanın örneklemini, T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul İli Anadolu Güney Kamu Hastaneler Birliğine bağlı bir Hastanenin, Genel Cerrahi Klinikleri ve Acil Servisinde stoma açılan 70 hasta oluşturdu. Araştırmanın verileri 1 Aralık 2013- 20 Temmuz 2014 tarihleri arasında tarihleri arasında yüz yüze görüşme yöntemi ile toplandı. Verilerin toplanmasında Demografik Özellikler Formu ve Günlük Yaşam Aktiviteleri formu kullanıldı. Tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerin (Frekans, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) yanı sıra kategorik verilerin karşılaştırılmasında PearsonKi-Kare testi ve FisherExact test kullanıldı. BULGULAR: Stomalı hastaların yaş ortalaması 57.1 ± 15,2 (21-87) olup, %50'sinin kadın, %77.1'inin evli ve %87.1'inin öğrenim durumunun ilköğretim olduğu belirlendi. Ayrıca hastaların %70'inin kolorektal kanser olduğu ve %75.7'sinin geçici stomaya sahip olduğu belirlendi. Hastaların stoma sebebiyle, %64'ünün beslenmesini düzenlediği ve %51'inin sıvı-yiyecek kısıtlamasında bulunduğu, %54'ünün kıyafet tarzını değiştirdiği, %62'sinin torbadan sızıntı, %63'ünün cilt problemi yaşadığı, %70'inin ruhsal çöküntü içine girdiği, %64'ünün ise uyku düzeninin bozulduğu belirlendi. Stomalı hastalar tarafından ifade edilen bir diğer durum ise bağımlılık sorunu oldu. SONUÇ VE ÖNERİLER: Araştırma kapsamındaki hastaların stoma nedeniyle birçok sorun ile baş başa kaldığı belirlendi. Elde edilen sonuçlara dayanarak, stomalı hasta ve yakınlarına stomaya uyum süreci ile ilgili eğitim desteği verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation Of The“Life Model”The Problems That Stoma Patients Faced At Home AIM: This study was performed as a descriptive study with the aim of evaluation of the“life model”of problems faced by stoma patients at home. MATEIAL-METHOD: The reasearch sample comprised 70 patients undergoing stoma opening at the General Surgery Clinics and Emergency Department of a hospital of the Republic of Turkey, Ministry of Health, Istanbul county Anadtolia South Public Hospitals Association. The study data were collected using the Demographic Characteristics Form and the Daily Life Activities Form and the face to face method between 1. December 2013 and 20. July 2014. In addition to descriptive statistical methods (Frequency, Percentage, Mean, Standard deviation), Pearson Chi Square and Fisher Exact tests were used for comparison of categorical data. FINDINGS: The mean age of stoma patients was 57.1 ± 15,2 (21-87), and %50 were women, %77.1 were married and educational level of %87.1 was primary school. Furthermore, %70 of the patients had Colorectal cancer and %75.7 had temporary stomas. With the stoma, %64 of the patients' nutrition had normalized and %51 had fluid-food restriction, %54 had changed their clothing style, %62 had experienced leakage from the bag, %63 had skin problems, %70 had experienced psychological breakdown, and the sleep pattern of %64 had deteriorated. Dependency was another condition described. RESULTS AND RECOMMENDATIONS: Patients in the study were found to have encountered many problems due to the stoma. According to the obtained results, educational support to stoma patients and relatives is recommended.