Stomalı hastaya evde verilen eğitimin stoma bakımına beslenmeye ve komplikasyonlara etkisinin incelenmesi
A Research for the effect of stomd care education given at home to stoma care, feeding and complications
  1. Tez No: 58893
  2. Yazar: KİFAYET AKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Stoma Bakımı, Evde Stoma Bakımı, Kolostomi, İleostomi
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırma izmir ilinde, stomalı hastalara evde verilen eğitimin stoma bakımına, beslenmeye ve komplikasyonlara etkisini incelemek amacıyla yan deneysel olarak yapılmıştır. Araştırmanın ömeklemine; Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bakanlığı Yeşilyurt Devlet Hastanesi, Sosyal Sigortalar Kurumu Bozyaka ve Tepecik Hastanesi'nde ameliyat olan toplam 20 stomaiı hasta (%85 kolostomi, %15 ileostomi) alınmıştır. Araştırmanın verileri; stoma bakımına, beslenmeye ve komplikasyonlara ilişkin ilgiii literatür taranarak kontrol listesi şeklinde hazırlanan gözlem formuyla toplanmıştır. Araştırmaya alınan hastalara ameliyat sonrasında; her ay bir ziyaret olmak üzere toplam üç ziyaret yapılmıştır. Ziyaretlerde önce hastaların bu konuya ilişkin uygulamaları gözlenmiş, daha sonra eğitim verilmiştir. Gözlem formu üç ziyarette de araştırmacı tarafından gözlem yapılarak doldurulmuştur. Stoma bakımı ve beslenme konusunda elde edilen puanların analizinde Wilcoxon Eşleştirilmiş İki Örnek Testi kullanılmıştır. Yapılan istatiksel analizler sonucunda: Birinci ve üçüncü ziyarette; stoma bakımını uygulama puanlan arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Birinci ve üçüncü ziyarette, beslenme puanları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ev ortamında verilen eğitimin; stomaiı hastalarda kendi bakımını yapmasında.beslenmesinde, sorunların az görünmesinde etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This is a quasiexperimental research held in İzmir, to investigate the effect of stoma care education given at home to stoma care, feeding and complications. The sample of the research contains 20 patients with stoma (85 % colostomy, 15 % ileostomy) operated at Dokuz Eylül University Practice and Reserach Hospital, Social Insurance Institute Bozyaka and Tepecik Hospitals, Ministry of Heaith Yeşilyurt State Hospital. The data of the research have been collected using an observation form which is prepared as a control list by a literature survey on stoma care, feeding and complication. A total of three visits (one per month) were realized for each patient in the research group. During those visits, the practice of the patient on this subject has been observed first, an education has been given next. For all three visits, the observation form has been filled by the researcher. The data about stoma care and feeding scores analyzed using the Wilcoxon Signed -Rank Test. As a result of the statistical analysis; The difference between the stoma care practice scores in the first and the third visits is found to be statistically significant. The difference between feeding scores in the first and the third visits is found to be statistically significant. It has been concluded that education given at home to patients with stoma has effects of both self care, feeding and decreasing problems. Key Words : Stoma Care, Stoma Care at Home, Colostomy, Ileostomy