Sürekli kaygı düzeyli poliklinik hastalarının sağlık hizmetlerini kullanma eğilimlerinin analizi
Analysis of health care usage tendencies of outpatients with trait anxiety
- Tez No: 390904
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMETTİN CİHANGİROĞLU, DOÇ. DR. ABDULKADİR TEKE, DOÇ. DR. İBRAHİM HALİL CANKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Trait Anxiety, Health Care, Health
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Hizmetleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Tanımlayıcı nitelikte olan bu araştırma, poliklinik hastalarının sürekli kaygı düzeyleri ile sağlık hizmetlerini kullanma eğilimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırma, Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Kan Alma Merkezinde 10-21 Şubat 2014 tarihleri arasında 702 poliklinik hastası üzerinde gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında; sosyodemografik özellikleri ve sağlık hizmetlerini kullanma eğilimlerini belirlemeye yönelik sorular ile C. D. Spielberger ve Arkadaşları tarafından geliştirilen (1) ve Türkçe 'ye uyarlaması Öner ve Le Compte tarafından yapılan (2) ''Sürekli Kaygı Envanteri" kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS 15.0 istatistik paket programıyla, verilerin istatistiksel karşılaştırılması ise Pearson Ki-Kare , Bağımsız T-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Post-Hoc Tukey Testleri ile değerlendirilmiştir. Bu araştırmada; sürekli kaygı düzeyi yüksek olan poliklinik hastalarının sağlık kurumlarına daha sık başvurdukları saptanmıştır. Bu sonuç; sürekli kaygı düzeyi ile sağlık hizmetleri kullanım eğilimleri arasında anlamlı bir ilişkinin olduğunu ve sürekli kaygı düzeyinin hastaların sağlık hizmetleri kullanma eğilimlerini etkileyerek, hem kendilerinin hem de kamu kaynaklarının gereksiz kullanılmasına ve tüketilmesine neden olabileceğini göstermektedir. Araştırmada elde edilen sonuçlar, yukarıda dile getirilen gereksiz sağlık hizmeti kullanımı ve kaynak israfının, sürekli kaygı düzeyi ile doğru orantılı olarak arttığını ortaya koymuştur. Anahtar Kelimeler : Sürekli Kaygı, Sağlık Hizmetleri, Sağlık.
Özet (Çeviri)
This descriptive research was performed in order to analyze relationships between outpatient's trait anxiety and their health care usage tendencies. The research was conducted in Gülhane Military Medical Academy (GATA), Department of Medical Biochemistry Blood Collection Center, between 10 and 21 February 2014, on 702 outpatients. For data collection, a survey including questions intended to identify socio-demographic characteristics and health care usage tendencies of outpatient was used along with Öner and Le Compte's Turkish adaptation of (2) ''Trait Anxiety Inventory'' which was originally developed by C. D. Spielberger and his Friends (1). The data acquired was analyzed with SPSS 15.0 package program and statistical comparison of the data was evaluated by using Pearson's Chi-Square, Independent T-Test, One-Way ANOVA, Tukey Post-Hoc Tests. In this research, it is determined that outpatients with high trait anxiety applied more frequently to health agencies. The result shows that there was a significant relationship between trait anxiety and health care usage tendencies and with effecting health care usage tendencies of outpatient; trait anxiety level might cause waste and unnecessary usage of both public resources and their own. The results acquired in this research indicate unnecessary health care usage and waste of resource, which are previously stated increased directly proportional to trait anxiety.