Karadeniz Teknik Üniversitesinde okuyan ve üniversiteler arası müsabakalarda yarışan öğrencilerin saldırganlık düzeylerinin araştırılması
Studying at Karadeniz Technical University and inter-university competitions of the students that competed in the level of aggression to investigate
  1. Tez No: 391046
  2. Yazar: FATİH KIRKBİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ACET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, Spor, Üniversite, Öğrenci, Agressiveness, Sport, University, Student
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı Karadeniz Teknik Üniversitesinde öğrenim görmekte olan ve okulun sportif faaliyetlerine katılan öğrencilerin saldırganlık düzeylerinin araştırılmasıdır. Araştırmanın evrenini, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde 2013-2014 eğitim öğretim yılında öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise evrenden tesadüfi olarak seçilen, 120'si erkek, 96'sı bayan olmak üzere toplam 216 sporcudan oluşmaktadır. Bu araştırmada, veri toplama aracı olarak İpek İlter (Kiper) tarafından geliştirilen“Saldırganlık Envanteri”(Kiper 1984) ve araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin genel dağılımları ve yüzde frekansları tanımlayıcı istatistik (Descriptive Statistics) ile belirlenmiştir. Öğrencilerin cinsiyet ve spor türüne göre saldırganlık durumlarının karşılaştırılmasında α=0.05 anlamlılık düzeyinde bağımsız örneklem T Testi (Independent Sample T Test) uygulanmıştır. Yaş ve spor yapma yılına göre ise saldırganlık durumlarının karşılaştırılmasında α=0.05 anlamlılık düzeyinde Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way Anova) uygulanmıştır. Anlamlı bulunan gruplar arasındaki farklılıkları belirlemek içinse Tukey HSD uygulanmıştır. Çalışma sonucunda yaş ve cinsiyete göre öğrencilerin genel saldırganlık düzeyleri arasında anlamlı farklar bulunurken, spor türü ve spor yapma yılına göre genel saldırganlık düzeyleri arasındaki farklar anlamsız bulunmuştur. Bu sonuçlara göre öğrencilerin yaşları arttıkça genel saldırganlıklarının da görülmüştür. Spor yapma yılına göre ise 3-5 yıldır spor yapan öğrencilerin diğer gruplardan genel olarak daha az saldırgan olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında erkelerin kızlardan, bireysel spor yapanların da takım sporu yapan öğrencilerden genel olarak daha saldırgan oldukları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the level of student athletes' aggresiveness, who are currently studying in the Karadeniz Technical University and participate in the university's sports activities. The population of the study are the student athletes who study in the Karadeniz Technical University in the Academic Year of 2013-14. The participants of the study are randomly selected one hundred and twenty (120) male, ninety-six (96) female student athletes studying in the aforementioned university. The“Agressiveness Scale”(Kiper 1984) and the demographic information questionnaire developed by the researcher have been used to collect the data of the study. Descriptive Statistics have been used to calculate the percentage and the distribution of the participants. An Independent Samples T-Test for Equality of Means on the gender and sports type has been conducted at the significance level of α=0.05. Moreover, to test the statistically significant difference of age and the year of sports experience on the level of aggressiveness One Way ANOVA (Analysis of Variance) has been conducted. To find out the difference between the statistically significant groups Tukey HSD test has been conducted. The findings of the study reveal that there is statistically significant difference between the age and gender of the participants on the aggresiveness level of student athletes while there is no statistically signficant difference between the sports type and the year of sports experience. These findings also suggest that as the student athletes' age increase their aggresiveness level also increase. The student athletes who have three to five year experience have less aggresiveness level than other groups in terms of the year of sports experience. The study also reveals that the male student athletes are more aggressive than the girls and the the student athletes in individual sports are more aggresive than the student athletes in team sports.